Etnološke i animatorske nagrade - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Etnološke i animatorske nagrade

Etnološke i animatorske nagrade

Dodjelom nagrada završili su 5. ETNOFILm festival u Rovinju i 4. VAFI - internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin.

s.p. 29.04.2013 0 komentara

Etnološke i animatorske nagrade

Proglašenjem dobitnika završio je 5. ETNOFILm festival u Rovinju koji je u organizaciji Etnografskog muzeja Istre trajao od 24. do 27. travnja. U četiri dana na festivalu je prikazano 24 filma međunarodne dokumentarne produkcije, održano je predavanje, radionica, te izložba i glazbeni program, a festival je posjetilo 1000 ljudi.  
 
Žiri kojim je predsjedao direktor ruskog Centra za vizualnu antropologiju, ujedno i profesor moskovskog Sveučilišta, Evgenij Aleksandrov, dr.sc. Sanja Potkonjak s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zagrebu i Igor Bezinović, autor nagrađivanog filma 'Blokada' odabrao je pobjednike u četiri kategorije.  
 
U kategoriji filmova profesionalnih etnologa/antropologa žiri je dodijelio dvije ravnopravne nagrade. Andrei Mihai Leaha dobio je nagradu za film 'Babaluda Luda - Promatrajući sebe' za razvoj tradicionalne kulture vizualnim metodama i užitak filmskog stvaralaštva. Peter Biella ('Poglavica i lavovi') dobio je nagradu zbog 'točnosti antropološkog motrenja i korištenje ekspertnog znanja'. 

Filmovi profesionalnih etnologa/antropologa u TV produkciji je kategorija u kojoj je pobjedu odnio Ivo Kuzmanić za film 'Žetva u Crkvarima' za originalnu suradnju sa zajednicom i predstavljanje rada kao kohezivnog elementa društva. U kategoriji filmova studenata etnologije/antropologije žiri je nagradu dodijelio filmu Bena Cheethama 'Koračajući naprijed' zbog suosjećajnog pristupa u tumačenju društvenih nejednakosti.
 
Dvije ravnopravne nagrade žiri je dodijelio i u kategoriji filmova autora koji nisu profesionalni etnolozi/antropolozi i to filmu Tobiasa Lindnera 'Orania' za zastrašujući prikaz nasljeđa kolonijalizma i suptilno tematiziranje lažnoga mira, te filmu 'Ljudski toranj' kojeg autorski potpisuju Ram Devineni i Cano Rojas za pouku antropolozima da okrenu pogled od prošlosti prema budućnosti.
 
Podijeljene su nagrade i najboljim autorima na festivalu VAFI. Od 21 filma koji su pogledani u MINI kategoriji, žiri je odlučio dati statuu VAFI talijanskom filmu o bizarnom putovanju u svijet tisuću vrsta kruha naziva 'Od kruha'. Četiri ravnopravne diplome, 2. mjesto, osvojili su talijanski 'Let', njemački film 'Fantazija – stvari koje se mijenjaju', te dva hrvatska filma. Kao i sve ostale nagrađene u kategoriji MINI i film 'Zvonkec stiže' nastao na Ljetnoj školi filma Šipan izradila je skupina autora. Jedini osvajač diplome koji je samostalni autor je Ilija Biškup (10) iz čakovečke Škole animiranog filma. Njegov film 'Žderonja' prati put jednog vrlo gladnog svemirca.

U službenoj konkurenciji u kategoriji MIDI prikazana su 54 filma. Narančasti VAFI osvojila je grupa autora belgijskog studia Kidscam za priču o pohlepu i inovativnosti 'Pik pik'. Diplome za drugo mjesto primila je grupa autora Škole crtanog filma 'Dubrava' za film 'KALEIDOSCaffe', grupa autora Foto kino video klub 'Zaprešić' za film 'LAAA', grupa autora iz talijanske Modene za 'Pokreti - između, prije i poslije' te grupa autora iz Belgije za film 'Žedna žaba' u kojoj protagonistica žaba popije svu vodu na

Među 28 filmova prikazanih u kategoriji MAXI statuu VAFI su dobila dva filma. Jedna statua pripala je izraelskom filmu 'Svježi zid' koja opisuje što se sve može učiniti u sobi praznih zidova i bez prozora ako imate mašte. Nju potpisuje grupa autora studija Wild kids iz Jeruzalema. Drugi film koji je osvojio statuu VAFI inspiriran je pjesmom,  zove se 'O siročetu', a otišao je u Poljsku, u Lublin. Izradila ga je grupa autora. Tri ravnopravne druge nagrade osvojio je također poljski film 'O malom jastuku', belgijski film 'Crvena crta' te '100 posto jabuka', film koji potpisuju Marta Krpan (15), Jelena Galić (16), Helena Ivković (16), Domagoj Kudek (16) iz Foto kino video kluba 'Zaprešić'.
 
Plavu statuu VAFI dobio je belgijski film iz kategorije MIDI 'Škola na selu'. Dvije od četiri diplome PLAVOG VAFIJA ostaju u Hrvatskoj. Nagrađeni su filmovi 'Priča mog života' Varaždinke Klementine Plantak (9) te 'LAA', film nastao u Foto kino video klubu Zaprešić. Još dvije diplome otišle su u Indiju za film 'Djeca svijeta' te u Italiju za film 'Poetsko putovanje'.

Komentari

Nema komentara.