5 filmova koje trebate pogledati - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      5 filmova koje trebate pogledati

5 filmova koje trebate pogledati

5. Festival etnografskih filmova nudi 5 vrhunskih dokumentaraca, a u goste im dolazi i 25 FPS!

s.p. 16.04.2013 0 komentara

5 filmova koje trebate pogledati

Peti ETNOFILm festival održava se u Rovinju od 24. do 27. travnja i donosi najnovije etnografske dokumentarce, a selektori programa najavili su 5 filmova koje biste obavezno trebali pogledati.

Dokumentarni film 'Drug Ferlin' portret je nesvakidašnjeg vodnjanskog umirovljenika, 80-godišnjeg Antona Ferlina kojega kamera prati u njegovoj vrlo aktivnoj svakodnevnici. Autor Elvis Lenić povezuje lik s mnogim aktualnim društvenim problemima i pitanjima kao što su antifašizam, radništvo i kapitalizam, lokalni identiteti, obitelj i ideali, čovječnost i otuđenost.

'Molim vas gospodine, nemojte me tući' autorice Shashwati Talukdar govori o više od 60 milijuna Indijaca, pripadnika zajednica koje su Britanci zarobili jer su 'kriminalci po rođenju'. Tvrdeći da su 'rođeni glumci', a ne 'rođeni kriminalci', skupina mladih iz plemena Chhara okrenula se uličnom kazalištu u svojoj borbi protiv policijske brutalnosti i korupcije.

'Otok Fantome', film australskog redatelja i scenarista Seana Gilligana, prati priču o Joeu Eggmolesseu kojemu je sa sedam godina dijagnosticirana guba, da bi nakon toga bio poslan i 10 godina zatvoren na otoku za liječenje. Nevjerojatna i mučna priča 73-godišnjaka nudi duboki uvid u jednu od australskih skrivenih prošlosti.


'Otok Fantome', trailer.

U filmu 'Ljudski toranj' autor Ram Devineni predstavlja priču o 300 tijela koja se uzdižu u nebesa pokušavajući izgraditi ljudski toranj – sve za trenutak slave. Globalna je to priča o neustrašivim vještinama i zastrašujućoj neizvjesnosti neizmjernih ljudskih tornjeva.

U filmu 'Snimao sam svoju ljubav' izraelski redatelj Tomer Heymann vraća se u zemlju svojih predaka i susreće čovjeka koji će izmijeniti njegov život. Film donosi univerzalnu ljubavnu priču i prati triangularni odnos između Tomera, njegovog njemačkog dečka i njegove intenzivno izraelske majke.

U goste na ETNOFILm dolazi i Festival eksperimentalnog filma 25 FPS. U sklopu te suradnje u Rovinju će se prikazati filmovi 'De dentro' autora Petera Beyera, koji pokušava oslikati ugođaj raznih rituala šamanskih majanskih tradicija i naroda Huichol. 'Trypps #6' (Malobi)' Bena Russella snimljen je u plemenskom selu Malobi u Surinamu u Južnoj Americi, te u jednom kadru pruža neobično suvremeni prikaz klasika Jeana Roucha. Popratni program donosi i predavanje posvećeno povijesti i suvremenosti vizualne antropologije u Rusiji na primjeru Moskovskog međunarodnog festivala 'Kamera – posrednik'.

Izložba fotografija predstavlja izbor fotografija iz bogatog fundusa Etnografskog muzeja Istre koje datiraju s kraja 19. ili početka 20. stoljeća, a većina je snimana u Etiopiji te je moguće da su nastale za vrijeme talijanske okupacije. Cilj izložbe je otvoriti pitanja nastala kroz puko prikazivanje i egzotizaciju 'drugih', ali i pitanje erotizacije ženskog tijela nekada i danas. Glazbena poslastica ove godine dolazi u obliku sastava Cool Baboo & Dr. Folk koji izvode blues glazbu varirajući je i u rock, funk i soul maniri, te sviraju vlastite skladbe, kao i obrade klasika.

Doživite različite kulture na filmu i uživajte u bogatom popratnom programu 5. ETNOFILm festivala. Sve projekcije su besplatne, a više saznajte na etnofilm.com.

Komentari

Nema komentara.