ZagrebDox 2012.- festival snova - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      ZagrebDox 2012.- festival snova

ZagrebDox 2012.- festival snova

Koja holivudska zvijezda najviše mrzi Yugo, što sanja Werner Herzog i kakav seks priželjkuju obožavatelji sapunice '1001 noć'?

04.03.2012 0 komentara

ZagrebDox 2012.- festival snova

Dodjelom nagrada završio je 8. ZagrebDox, pa objavljujemo i završno izvješće s festivala. Zbog ograničenog prostora izdvojili smo samo najzanimljivije i najbolje filmove, a treba naglasiti i da svi filmovi odgledani u domaćoj studentskoj sekciji ADU Dox spadaju u odlične radove.

'Yugo, kratka autobiografija'
Yugo je propao, ali je zato otišao u legendu pa je dobio i ovaj duhoviti film koji je pravi 'happy dox'. Ovom 'narodnom autu' redateljica Mina Đukić priuštila je tretman u stilu narodne pjesme pa gledatelje kroz film vode narator i 'antički zbor' u kojem radnice pričaju o jugiću kroz stihova kao što su 'Moj Yugo, volesmo se dugo'.

Film ne bježi i od viceva o Yugu, pa podsjeća gledatelje na holivudske šale u kojima je obično nastupao Bruce Willis koji je imao (ne)sreću da je vozio jugića u seriji 'Slučajnim partnerima' i filmu 'Umri muški 3'. Iako mnogu zamjeraju ovom autu da je bio nepouzdan, autorica otkriva da je Yugo spasio mnoge živote potencijalnih samoubojica - kada je otkazao u pravom trenutku!

'Spilja zaboravljenih snova'

'Hugo' proglašavaju najboljim 3D igranim filmom, a 'Spilja zaboravljenih snova' je zaista čudesan 3D dokumentarac, s tim da oba filma gotovo sigurno nećemo vidjeti u hrvatskim kinima. Werner Herzog je preko 3D tehnologije 'oživio' najstarije poznate ljudske crteže, te u ovom filmu oslikana spilja Chauvet izgleda kao prolaz u neki drugi svijet. Herzogu to nije dosta pa dodatno dramatizira ionako zanimljivu priču i otkriva neobične snove znanstvenika koji obilaze spilju, a vjerojatno će i mnogi gledatelji nakon filma sanjati drevne konje...

'Načelnik provodadžija'
Nakon filmova 'Selo bez žena' i 'Don Juan: Oprostite, gospođice', ZagrebDox je i ove godine ponudio dokumentarac o gorućoj temi samaca koji ne mogu naći partnera. Redateljica Erika Hníková napravila je duhovitu, ali ujedno i dirljivu priču o 'starim momcima' koji više vole alkohol nego brak i 'starim curama' koje su još uvijek pod kontrolom majki. Autorica filma ima dobro oko za detalje i uspjela je razotkriti i neugodne stvari iz života protagonista, a najzanimljiviji od svih je načelnik koji je bivši general i stalno se obraća svom selu - preko razglasa!

'1001 dan'
Evo filma koji se bavi najpopularnijim audiovizualnim djelom kod Hrvata i šire - turskom sapunicom '1001 noć'! Kratki film prikazuje ljubitelje serije od Zagreba do Istanbula, a najbolja fora je kada ih prikazuje kako glume da su glavni junaci na špici serije. Na kraju obožavatelji predlažu i mogući završetak serije, pa jedni predlažu opće samoubojstvo svih junaka, a drugi navijaju za - grupni seks!

'Četiri jahača'

Još jedan tipični angažirani politički film koji se bavi aktualnom temom ekonomske krize i porasta nejednakosti. Film će mnogim gledateljima prvi put objasniti kako banke stvaraju novac i što je to fiducijarni novac. Zanimljivo je da je jedan od sugovornika ljevičar Noam Chomsky, ali autor filma Ross Aschcroft izričito negira da propagira socijalizam i umjesto toga se zalaže za 'kapitalizam s ljudskim licem'.

'Gospođa Vladlena'
Redateljica Neda Radić autorica je nagrađivanog igranog filma 'Room Service', a u ovom dokumentarcu prikazuje karizmatičnu gospođu Vladlenu koja je doživjela strašne događaje, ali je hrabro prolazila kroz život i napravila velike stvari. Redateljica je mudro izbjegla prevelike intervencije u priču i ostavila Madlenu da sama govori o svom životu, a naročito je dojmljiva priča o odvođenje majke u logor, nakon čega je djevojčica Madlena godinama čekala pred vratima da joj se mama vrati. Ova pripovijest i prizor praznih stepenica govore više o Holokaustu od gole statistike...

'Sve što znam o ribama'
Novinarka Andrea Buča ima oko i njuh za dobru priču pa je za svoj odličan debitantski film odabrala troje zanimljivih junaka koji rade ono što vole. Žena koja zna sve o ribama dostavlja zdravu hranu, a muškarac koji voli pisati radi kao pisac posmrtnih govora pa ima spreman govor i za svoj vlastiti sprovod. Treći junak je romantičar koji voli pjevati, kuhati i čistiti posuđe pa je glavni misterij - kako to da još nije našao curu? Vrlo zabavan film, jedino je šteta da se atraktivna redateljica ne pojavljuje i ispred kamere.

Za kraj najavljujemo i filmove sa ZagrebDoxa koji će sigurno igrati u hrvatskim kinima. 'Najveći film ikad prodan' igrat će u hrvatskim multipleksima. '20 dana na Tibetu', 'Bosanoga (sasvim slučajna smrt)', te 'Nije ti život pjesma Havaja' igrat će tijekom ožujka i kasnije u Dokukinu Croatia, a u tom kinu će se sredinom 4. mjeseca održati i predstavljanje autora Nedžada Begovića, te će se prikazati i njegov 'Film mobitelom'. U kinodistribuciju po hrvatskim art-kinima kreću i 'Ambasador', 'Blokada' i 'Ispovijedi ekoterorista'.

Siniša Paić

Komentari

Nema komentara.