Stoljeće hrvatskog nogometa - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Stoljeće hrvatskog nogometa

Stoljeće hrvatskog nogometa

Osim starih hitova poput 'Paklenog šunda' i 'Apokalipse danas', do subote 29. svibnja uz Sportske novosti možete kupiti DVD-dokumentarac 'Stoljeće hrvatskog nogometa'.

27.05.2004 0 komentara

Stoljeće hrvatskog nogometa

Riječ je o svojevrsnoj kompilaciji u kojoj je u 105 minuta sažeta serija koja u originalu imala sedam epizoda (od kojih je svaka trajala šezdesetak minuta). Treba napomenuti da je duga verzija objavljena 2002. godina na čak sedam VHS kaseta, te da tu produženu verziju možete pratiti na CCN-u, koji ju je raskomadao u 15-minutne epizode.

U ovom dokumentarcu scenarista Fredija Kramera i Zvonimira Magdića i redatelja Miše Vučića zabilježeno je razdoblje od 1880., kada se navodno prvi puta nogoloptalo na prostoru Hrvatske (engleski inženjeri u tvornici tanina u Županji) do 2002. i kvalifikacije hrvatske reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Koreji i Japanu.

Između toga stalo je štošta ? osnivanje Prvog nogometnog i športskoh kluba Franje Bučara, preko razdoblja zagrebačkog nogometa i klubova HAŠK, Građanski, Concordije, vladavine splitskog Hajduka, prve utakmice pod reflektorima (u kojoj je Concordia svladala madridski Real) i svih važnijih međunarodnih natjecanja ? od Dinamovog osvajanja Kupa velesajamskih gradova do Hajdukovog igranja u Ligi prvaka. Dodatnu vrijednost filmu daju izjave aktera povijesti našeg nogometa ? igrača, trenera, sportskih novinara i komentatora, među kojima su i najveće legende poput Vladimira Beare.

Nisu samo isključivo nogometni događaji uvršteni u film. Između ostalog, dokumentirani su prosvjedi zbog utakmice Hajduk ? OFK Beograd, na kojoj je sudac pogođen kamenom u glavu. Utakmica je prekinuta kod rezultata 2-2, a za 'zelenim stolom' je Beograđanima dodijeljena pobjeda od 3-0. To je rezultiralo masovnim prosvjedima, a četiri automobila beogradskih tablica završila u Rivi. Ne smijemo zaboraviti ni divljanja Delija na Maksimiru i junački skok Zvone Bobana na milicionera.

Zvone Boban s 'milicionerima'

Dokumentarac je nedvojbeno vrlo značajan za sve koje zanima povijest nogometa, no čak se niti u ovom dokumentarcu se ne može pobjeći od navijanja za Dinamo, kojemu svjedočimo prilikom svake utakmice naše lige. Primjer je suđenje, koje se gotovo uopće ne spominje u cijelom filmu. Osim u utakmici Dinamo ? Hajduk (2-1), 'koju je odlično sudio Mateo Beusan' dosudivši dva jedanaesterca za Dinamo.

Osim toga, mane dokumentarca odnose se na lošu kvalitetu nekih arhivskih snimki (ali, što se tu može, arhiva je takva kakva je). No, neke druge stvari su se definitivno mogle izbjeći. Vjerovali ili ne, ovo izdanje 'Europticsa' i 'Kvarka' nema izbornik! Kako nema nikakvih dodatnih sadržaja to nije nužno, ali izbor scena je jedna od bitnijih prednosti DVD-a. Znači, ako želite vidjeti npr. samo desetak posljednjih godina povijesti, morat ćete pritisnuti "FF" i čekati. Znam, 34 kune nisu veliki novac, ali ni izrada izbornika nije remek-djelo.

Ovo je izdanje obavezno za kolekciju svakog ljubitelja nogometa, koji su dosada svoje omiljene golove čuvali na brojnim kasetama. A sigurno će dobro doći i studentima kineziologije za spremanje ispita iz povijesti sporta. I svima onima koji vole nogomet.

Komentari

Nema komentara.