The Simpsons, od štrajka do crkve - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      The Simpsons, od štrajka do crkve

The Simpsons, od štrajka do crkve

Animirana serija koja već predstavlja ikonu svog doba, serija koja ruši gledanosti velikih američkih TV emisija, intrigira publiku i izvan termina emitiranja.

05.04.2004 0 komentara

The Simpsons, od štrajka do crkve

Tko su Simpsoni, ne moramo vam pričati, jer za njih svatko na svijetu zna. Možda nam je i teško priznati, ali svatko od nas se može naći barem u jednom ili čak u nekoliko likova koji obitavaju u Springfieldu. U posljednje vrijeme, umjesto da gledamo nove epizode iz radionice Matta Groeninga, čitamo svakakve zanimljive napise o događajima vezanima uz 'The Simpsons'.

Uz već poslovično obaranje rekorda gledanosti i slična pobrojavanja, mogli smo saznati da su Englezi proglasili Marge Simpson idealnom majkom, što kao podatak svjedoči da je ova obitelj žute kože postala stvarna, ili čak stvarnija od nas samih.

Pomalo neočekivane vijesti čule su se prošlog tjedna: glumci koji svoje glasove već godinama posuđuju likovima iz serije odlučili su bojkotirati snimanje novih epizoda. Dan Castellaneta (Homer), Hank Azaria (Moe, Apu, Comic Book Guy), Harry Shearer (Mr. Burns i drugi), Yeardley Smith (Lisa), Julie Kavner (Marge) i Nancy Cartwright (Bart), nezadovoljni svojim plaćama nisu se pojavili na snimanju novih epizoda, što je rezultiralo usporavanjem njihove proizvodnje.

Ogorčeni glumci, koji su po epizodi plaćeni 125 000 dolara, traže za svoj posao 360 000 dolara. Da, tristošezdeset tisuća po glavi! Koliko god to nama izgledalo suludo, čini se da dugogodišnji glasovi Simpsona znaju što žele i zašto to žele. Pazite sad, samo za usporedbu, Ray Romano ('Svi vole Raymonda'), koji je najplaćeniji TV glumac, zarađuje po epizodi između 1,7 i 2 milijuna dolara. Da da, kako se mjerila lako pomiču, sad onih 360 somova zvuče kao kikiriki.

A da su 'The Simpsons' zaista postali univerzalno ljudsko dobro (pa su valjda i zaslužili povećanje plaće) dokazuje i jedan britanski vikar, koji je odlučio pokrenuti večernje satove vjeronauka na kojima će pričati o kršćanskim vrijednostima na primjeru obitelji Simpson. Naravno, prva stvar koje se sjetite je Homer, u potkošulji, s limenkom piva u ruci i Barta i Lise koji gledaju kako Itchy Scratchyju odrubljuje glavu na cirkularu.

No velečasni Robin Spittle iz Kesgravea organizirao je četiri predavanja (svako o jednom od glavnih likova iz obitelji) u kojima će pokazati kako biblijska učenja prožimaju svaku epizodu 'Simpsona'. 'U seriji se na inteligentan način, kroz svaku epizodu provlači poruka. Simpsoni su religiozna obitelj i donose moralne odluke. S nekima se slažem, a s nekima ne, ali u svakom slučaju, odlučan su temelj za raspravu', rekao je velečasni Spittle, koji je stekao popularnost drukčijim pristupom vjeri, držeći mise u lokalnom pubu i tumačeći školarcima smisao Uskrsa kroz filmove 'Gospodar prstenova' i 'Harry Potter'.

Napomenuo je kako su i situacije u kojima su Marge i Homer bili u napasti da se upuste u vanbračnu aferu poučne, jer nema kršćanskije stvari od iskušenja i biranja rješenja koje je pravilno, a Marge i Homer baš su tako i postupili. Spittle kaže da se divi različitim karakteristikama pojedinih likova u seriji: Lisi jer se drži svojih principa, Homeru jer je jednostavan, Marge jer je predana obitelji i Bartu jer je pun duha.

'Oprosti mi Oče, griješio sam, opljačkao sam kladionicu, nepropisno parkirao i beljio se šefu.' Na to će svećenik: 'Bog će ti oprostiti, ali prvo deset Zdravomarija i peta sezona 'Simpsona'. Kazetu i DVD možeš naći u župnom uredu'.

thesimpsons.com

Komentari

Nema komentara.