Bogati program 16. Animafesta - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Bogati program 16. Animafesta

Bogati program 16. Animafesta

18. ožujka održana je pressica na kojoj je objavljen kraj rada selekcijske komisije Animafesta i prezentiran njegov izuzetno bogati program.

18.03.2004 0 komentara

Ako do sada niste imali neke posebne želje niti razloga posjetiti ovogodišnji Animafest, brzo se predomislite. Ono što je rečeno u KIC-u svakom je, makar i površnom ljubitelju animacije, natjeralo sline na usta. Ovaj legendarni zagrebački bienalni festival, koji se održava 16. put za redom, dakle već 32 godine, sada je i službeno drugi najveći festival animacije na svijetu, po svim organizacijskim i koncepcijskim detaljima, naravno, poslije Annecy-ja. No, kako je u uvodu pressice istaknuo Joško Marušić, predsjednik vijeća festivala, mnogi zaobilaze glavu Annecy i dolaze u srce, u Zagreb.

Počnimo od brojki i statističkih podataka: za natjecateljski program ovogodišnjeg festivala prijavilo se 1507 filmova iz 56 zemalja, no ni to nije sve, naime filmovi još uvijek stižu na zagrebačku adresu, doduše malo prekasno. U konkurenciju 'velikih' i 'studentskih' filmova probrano je 76, odnosno 69 naslova. Selekcijska komisija, sastavljena od umjetnika animatora iz Norveške, Amerike i Švedske, a bez bolesnog Stiva Šinika, 14 je dana neprestano pregledavala filmove.

Među njima su ponovo bili radovi iz već godinama jakih zemalja: Velike Britanije, SAD-a, Francuske, Kanade, Švedske, Njemačke, Rusije, a u procvatu tvornica animiranih filmova s istoka, Republici Koreji pridružio se i Tajvan. Ove je godine u službeni program uvršteno čak 5 japanskih filmova, što se dosada još nije dogodilo. Među njima je i film već postarijeg gospodina, Yoji Kurija, koji je svoj rad imao u Zagrebu 1974. godne, a za ovaj kaže da mu je i posljednji ovdje, ispričala nam je organizacijska direktorica, Margit Antauer.

Donosioci dobrih vijesti

Žiri je i ove godine međunarodni, sastavljen od cijenjenih animatora. Tu su: Jerzy Kucia (Poljska), Michaela Pavlatova (Češka), Nelson Shin (Korea), Marcy Page (Kanada) i Fadil Hadžić, jedan od osnivača zagrebačke škole crtanog filma i Zagreb filma.

Neki od studentskih radova toliko su oduševili selekcijsku komisiju da su se našli u 'velikoj' konkurenciji, a tradicionalnu nagradu za najbolji program filmova ove su godine podijelile dvije škole: 'Supinfocom' iz Francuske i 'California Institut of the Arts' iz Amerike. U sklopu festivala bit će prikazani i filmovi nastali na studiju animacije na zagrebačkoj Likovnoj akademiji.

Od 45 domaćih prijavljenih radova, u veliko se natjecanje provukla iznimno hvaljena 'Ciganjska', M. Meštrovića i D. Međurečana, već nagrađena na Danima hrvatskog filma. Još je samo 'Lifeline' mlade autorice Jelene Bračun zadovoljio stroge kriterije i biti će prikazan u studentskoj konkurenciji. Film 'Plasticat' Simona Bogojevića Naratha i Saše Budimira, koji je uletio u konkurenciju Anncy-ja, u Zagrebu će biti prikazan u programu Animania. Zbog velikog broja kvalitetnih dječjih filmova, u posebnom će se jutarnjem terminu u Velikoj dvorani 'Lisinskog' natjecati filmovi koje su izradili naši klinci, a ocjenjivat će ih žiri sastavljen od 1800 zagrebačke djece.

Plasticat

I još nekoliko detalja iz programa koji će vas natjerati da u Lisinski 14. lipnja dođete sa vrećom za spavanje: selekcija komercijalnih filmova sa svjetskom premijerom filma 'Catching Kringle' sa glasovima Danny de Vita i Johna Rhys-Daviesa, program animiranih filmova po izboru ovogodišnjeg počasnog predsjednika festivala Michel Dudok de Wita, retrospektive slovenske, ukrajinske i kubanske animacije te francuskog pionira animacije Emila Kohla i Hayaoa Miyazakija. Svi već znaju da je ovaj japanski čarobnjak ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo, koju na žalost neće osobno preuzeti, jer je u fazi završetka svog novog filma i, kako kaže Joško Marušić, u potpunoj je izolaciji dok to ne završi. Nagradu za doprinos teoriji animacije, da podsjetimo, dobio je Donald Crafton (jedna od njegovih cjenjenijih knjiga je 'Before Mickey').

Još vam nije dosta? 'Winter days', animirani haiku, dokumentarni film 'Animacija od A do Z', izložba plakata kubanskog animiranog filma, izložba originalnih crteža Joška Marušića iz knjige 'Istinite priče o Hrvatskoj'... Animiranu špicu ovogodišnjeg festivala izradilo je sedam autora, među kojima su Borivoj Dovniković, Joško Marušić, Krešimir Zimonić i drugi.

Ako ste izdržali do kraja ovog teksta, prošli ste prvu fazu kondicionih priprema za Animafest. Stay tuned, jer ćemo vam i dalje donositi vruće vijesti vezane uz ovaj događaj.

www.animafest.hr

Komentari

Nema komentara.