Najavljen 1. festival hrvatskih crtića - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Najavljen 1. festival hrvatskih crtića

Najavljen 1. festival hrvatskih crtića

Nakon međunarodnog Animafesta dobili smo i festival hrvatskog animiranog filma. 

s.p. 14.01.2010 0 komentara

Najavljen 1. festival hrvatskih crtića

Na jučerašnjoj presici najavljen je 1. Festival hrvatskoga animiranog filma koji će se održati 20. i 21. veljače u zagrebačkom kinu Europa. Uz nagrade najboljim filmovima, dodjeljivat će se nagrada za životno djelo umjetnicima zaslužnima za razvoj animacije u Hrvatskoj, a ovogodišnji dobitnik je Borivoj Dovniković Bordo.

Bordo je autor crtanih filmova, karikaturist, strip-crtač, ilustrator, grafički dizajner i jedan od posljednjih živućih autora umjetničkog crtanog filma 'Veliki miting' (1950.) kojim je počela profesionalna proizvodnja animiranog filma u nas. Ta nagrada za životno djelo dosad se dodjeljivala na Danu hrvatske animacije ASIFA, koji je, na inicijativu vodstva Zagreb filma, prerastao u Festival hrvatskog animiranog filma.


'Uzbudljiva ljubavna priča'(1989), r: Borivoj Dovniković Bordo, cijeli film.

Predsjednica ASIFA-e Hrvatska Vesna Dovniković rekla je da će se Festival održavati početkom godine kako bi se na njemu mogli prikazivati premijerni filmovi. Za festival, koji će se održavati svake dvije godine, neće biti selekcije i prikazat će se svi javno financirani filmovi nastali tijekom jedne godine. Predselekcija će se raditi za filmove bez potpore javnih sredstava.

Natječaj za sudjelovanje otvoren je do 30. siječnja, a uz službenu konkurenciju održat će se nekoliko retrospektiva, tribine i okrugli stolovi. Nagradit će se najbolji autorski film (sedam tisuća kuna), namjenski film (pet tisuća kuna), studentski film (tri tisuće kuna) i dječji film (dvije tisuće kuna), a dodijelit će se i posebna priznanja za najbolju animaciju, glazbu, dizajn i scenarij. Cilj je Festivala predstaviti domaću animaciju domaćoj publici i autorima, a nadamo se da će u tome i uspjeti.

Komentari

Nema komentara.