Brojne nagrade hrvatskim animatorima - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Brojne nagrade hrvatskim animatorima

Brojne nagrade hrvatskim animatorima

Animirani 'Morana', 'Ona koja mjeri' i 'Note' osvojili nagrade na međunarodnim festivalima, baš kao i igrani 'Ničiji sin'.

s.p. 28.10.2009 0 komentara

Brojne nagrade hrvatskim animatorima

Animirani film 'Morana' Simona Bogojevića Naratha osvojio je nagradu za najbolji film bez dijaloga na Međunarodnom festivalu kratkog filma koji je održan u japanskom gradu Sapporu od 14. do 18. listopada. 'Morana' se natjecala u međunarodnoj konkurenciji sa 55 kratkih filmova iz cijelog svijeta na jednom od najvažnijih japanskih festivala kratkog filma, koji uz mnoge filmske programe organizira i Međunarodni sajam kratkog filma.

Imamo još jednu nagradu za animirani film, i to za 'Onu koja mjeri' Veljka Popovića. Taj rad nagrađen je kao najbolji debitantski film na gruzijskom Međunarodnom festivalu animiranog filma 'Tofuzi' koji je održan u Batumiju od 15. do 18. listopada, a organizira ga Fond za razvoj animiranog filma. Od premijere u ožujku prošle godine, to je 14. nagrada koju je Popovićev film osvojio, a u sljedećih mjesec dana film bi trebao sudjelovati na festivalima u Madridu, Granadi, Barceloni, Kalkuti, St. Louisu, Braunschweigu, Tajvanu i Xiamenu.

Film 'Note' Marka Meštrovića dobio je Nagradu za kreativnost i umjetnički izričaj na Festivalu animiranog filma u Banja Luci. Festival u Banja Luci trajao je od 22. do 27. listopada, a Meštrovićev film, koji se sastoji od tri različite priče o odnosu oca i sina u različitim okruženjima, već je osvojio Grand Prix na filmskom festivalu 'Ficam 2009' u Maroku te posebno priznanje žirija na 'Animateci' u Ljubljani.


'Ona koja mjeri', r: Veljko Popović, cijeli film.

'Ničiji sin' Arsena A. Ostojića dobio je Grand Prix kao najbolji film na 10. međunarodnom filmskom festivalu u norveškome gradu Bergenu. Stručno povjerenstvo sastavljeno od troje poznatih norveških filmskih redatelja izabralo je film 'Ničiji sin' među 14 odabranih europskih filmova koji su se natjecali za glavnu nagradu koja uključuje i 50 tisuća norveških kruna. Na festivalu je sudjelovalo 140 filmova iz svih krajeva svijeta. Film trenutačno sudjeluje u natjecateljskom programu 54. filmskog festivala u Valladolidu u Španjolskoj, a do kraja godine sudjelovat će na još nekoliko međunarodnih filmskih festivala. 

Film 'U zemlji čudesa' redatelja i scenarista Dejana Šorka će nakon međunarodnoga filmskog festivala u Pečuhu biti prikazan u službenoj konkurenciji 31. međunarodnoga filmskog festivala mediteranskog filma u Montpellieru, koji se održava od 23. listopada do 1. studenoga. Hrvatska premijera filma 'U zemlji čudesa' održat će se 10. studenoga u Zagrebu.

Dokumentarni film 'Berač kamena' redatelja Branka Ištvančića uvršten je u službeni program Aspekty Film Festivala u Poljskoj i bit će prikazan 20. studenog u programu na otvorenju. 'Aspekty' je godišnji festival filmova koji se bave antropologijom na različitim područjima kulture. Cilj festivala je otkriti i predstaviti različite odnose, događaje, interakcije i mehanizme koji nastaju unutar jedne i u mnogim drugim kulturama. Želja organizatora je publici približiti kulturne teme festivala i kroz razgovore ili događaje kao što su izložbe, radionice i koncerti.

Komentari

Nema komentara.