Dr. Seuss, Horton i zelena jaja - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Dr. Seuss, Horton i zelena jaja

Dr. Seuss, Horton i zelena jaja

Do you like green eggs and ham? I do not like them, Sam-I-am. I do not like green eggs and ham. Would you like them in a house? Would you like them with a mouse?

27.02.2004 0 komentara

Dr. Seuss, Horton i zelena jaja

Zvuči li vam poznato? Ovo je citat iz jedne od najpoznatijih knjiga za djecu Dr. Seussa, 'Green Eggs and Ham'. Theodor ('Ted') Seuss Geisel jedan je od najpoznatijih autora priča za djecu, po čijim su se predlošcima snimili i neki od najboljih animiranih filmova svih vremena. Sjećate li se filma 'Horton Hears a Who'? E pa to je taj tip.

Uz animaciju još jedne legende, Chuck Jonesa, to je bila dobitna kombinacija. Iz iste kreativne radionice nastao je i animirani film 'Kako je Grinch ukrao Božić', koji svako dijete jednostavno mora pogledati. A i nekim odraslima bi dobro došla topla lekcija.

No zašto sad ja pričam o svemu ovome? Zato što je udovica gospodina Dr. Seussa, Audrey Stone Geisel, najavila da će se raditi novi animirani film temeljen na liku simpaticnog slona Hortona iz Seussovih priča. Razočarana kvalitetom filma 'Cat in the Hat', također rađenog po Seussovoj priči, ogorčena gospođa Seuss rekla je kako više nikada neće dopustiti nekom holivudskom producentu da radi bilo kakvu ekranizaciju neke od priča njenog pokojnog muža. 

Geisel nije od samog početka bio uspješan. 1937. godine, nakon što mu je po 27. puta odbijeno objavljivanje slikovnice 'And to Think That I Saw It on Mulberry Street' i kad je već pomišljao na to da spali svoj rad, sreo je svog prijatelja koji je radio za malu izdavačku kuću Vanguard Press i onda je sve krenulo tamo gdje je i trebalo.

Nakon mnogo godina, priča, slikovnica i filmova, Dr. Seuss je postao jedan od najcjenjenijih dečjih autora, čije priče nisu samo za djecu. Jasne i naoko jednostavne, one sadrže i onaj drugi, dublji sloj Geiselovih razmišljanja i kritika namijenjenih odraslima. Malo prije svoje smrti, svojoj je supruzi povjerio svoj rad na čuvanje, što ona s ljubavlju i čini.

Službene stranice Dr. Seussa pogledajte ovdje.

Komentari

Nema komentara.