U revijalnom tonu-animirani Božić - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      U revijalnom tonu-animirani Božić

U revijalnom tonu-animirani Božić

U duhu nevjerojatne Božićne histerije i neobjašnjivog imperativa trošenja, pokušat ćemo vas nagovoriti da svoj teško zarađeni novac potrošite na nešto što ima i neku vrijednost.

03.01.2004 0 komentara

U revijalnom tonu-animirani Božić

Svejedno je kupujete li za sebe ili nekog drugog, nabavljate li originalni DVD, VHS ili DIVX od susjeda, odabirom jednog od ovih (kultnih) ostvarenja animacije sigurno ne možete pogriješiti. Razmislite ima li osoba koja se ne oduševi ovakvim poklonom išta više tražiti u vašem životu :). Ponekad nas i naša draga televizija blagoslovi emitiranjem nekog od ovih filmova.

Bacite oko na naš, brojem mali, ali u smislu dobre animacije bogat popis i počastite se specifičnim Božićnim doživljajem, ima za svakoga ponešto.

Dr. Seuss: How The Grinch Stole Christmas

Legendarni animirani film genijalca Chuck Jonesa iz daleke 1966. vjerojatno je najljepši i najimpresivniji film ovog tipa ikada snimljen i možemo ga slobodno svrstati u opću kulturu svakog ljubitelja animacije i onog koji to nije. Ako još niste pogledali ovo remek-djelo, nastalo po priči Theodora Geisela, poznatijeg kao Dr. Seuss, iz 1957. godine, sada je pravi trenutak za to.

Htjeli mi to priznati ili ne, svatko od nas može naći barem mali dio sebe u liku Grincha, čangrizavog zelenog bića koje živi u špilji nedaleko grada Who-villa. Iznerviran veseljem i Božićnim pripremama stanovnika Who-villa, Grinch smišlja zli plan pomoću kojeg će ušutkati njihovu razdraganu buku. Koristeći svoje smiješne sposobnosti, Grinch je sašio crveni kostim Djeda Mraza za sebe, a svog psa Maxa pretvorio u soba pomoću nekoliko grančica i malo špage.

Grrrrinch

Slijedeći pravog Djeda Mraza na Badnjak, Grinch je uspavanim stanovnicima Who-villa ukrao sve uredno zamotane poklone, ukrašene jelke i slasne Božićne pečenke, nadajući se kako će prekinuti njihovo veselje, a time i njemu nesnosnu buku jednom zauvijek. Ali jednu stvar im nije mogao uzeti, a to je bilo njihovo veselje i zajedništvo te je s velikim razočaranjem pratio kako simpatični čovječuljci veselo pjevaju 'Christmas day will always be, just as long as we have we'.

Tako je Grinch shvatio da duh Božića nije u poklonima i tustim puricama, nego u samim ljudima. Naoko banalna poruka, koju sami često zaboravljamo, postavljena je na topao i nimalo patetičan način koji ‘pali’ i nakon gotovo četrdeset godina.

DVD izdanje ovog filma prošireno je i sa još jednim genijalnim ostvarenjem Chuck Jonesa 'Horton Hears a Who' koje nam pokazuje beskonačne mogućnosti svemira i uči nas kako je svaka osoba jednako važna, bez obzira na veličinu. www.chuckjones.com

Nightmare Before Christmas

Dovoljno je da znate samo malo o Timu Burtonu i njegovom opusu pa da od ovog filma opravdano očekujete najviše. Snimljen u potpunosti animacijom genijalno dizajniranih lutaka, u pravom burtonovskom stilu, ovaj je film iz 1993. godine još jedan must see.

Spretnom kombinacijom drame, horora, mjuzikla, komedije i impresivnih slika Tim Burton nam priča priču o Jacku Skellingtonu, kralju Halloweena, koji je smisao Božića shvatio na krivi način. Nakon što je ostao bez ideja za pripremu slavlja u svom spooky Halloween-townu, pokušao ga je promijeniti nekim idejama koje je vidio u veselom Christmas-townu. U sve se upliće i Sally, djevojka koja ga voli (i usput, može sama sebi sašiti ruku).

Jack Skellington i Sally

Rezultat je neobična i originalna kombinacija motiva i ideologije Noći vještica i Božića koja nas jednostavno hipnotizira svojom specifičnom atmosferom. Danny Elfman odradio je odličan posao u otpjevanim Jackovim dionicama (Chris Sarandon posudio mu je svoj ‘govorni’ glas), a ne smijemo izostaviti ni Cathrine O’Hara, kao glas Sally. Osim Tima Burtona kao idejnog tvorca i scenarista, Henryja Selicka kao režisera, potrebno je posebno pohvaliti i Denise Di Novi, koproducentici i suradnici na dizajnu i još mnoge druge koji su omogućili ovom filmu da stvori vlastitu prepoznatljivu ikonografiju. Nightmare site

South Park

Za one koji nisu previše gadljivi tu je epizoda Southparka 'Mr Hanky, The Christmas Poo'. U glavnoj ulozi je razdragano, da prostite, govno koje donosi radost Božića djeci diljem svijeta.

Ekipa South Parka i Mr. Hanky

The Simpsons Christmas Special

Serija koja je proslavila Matta Goeninga ima i svoje Božićno izdanje. Kronično dekintirani Homer ovoga puta pristane odraditi honorarni posao kao Djed Mraz, Bart udomljuje boležljivog psa, a Springfield shvaća smisao Božića.

Beavis and Butt-Head Do Christmas

Svima poznati i omiljeni animirani degutantni par Beavis i Butt-Head odrađuju Božićnu priču u svom prepoznatiljivom stilu.

Komentari

Nema komentara.