Francuske trojke osvajaju svijet - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Francuske trojke osvajaju svijet

Francuske trojke osvajaju svijet

'Les Triplettes de Belleville' su na cijenjenim, devetim Lumieres nagradama proglašene najboljim francuskim filmom 2003.

18.02.2004 0 komentara

Francuske trojke osvajaju svijet

Iako smo o filmu već pisali, neke stvari nije naodmet ponoviti. Producentska kuća Les Armateurs i režiser Sylvain Chomet skupili su predanu ekipu entuzijasta i stvorili film koji je (ponovo) u prvi plan gurnuo 2D animaciju, na koju su neki, iz neobjašnjivih razloga, u posljednje vrijeme zaboravili.

Ako ćemo po mjerililma nagrade Oscar, onda nominacije za dugi animirani film to i potvrđuju: ovaj film tamo stoji bok uz bok Pixarovoj 3D animiranoj 'Potrazi za Nemom' i Disneyevom 'Bratu medvjediću'. No umjesto natjecateljskog duha, među 2D i 3D tehnikama animacije sve se više stvara prijateljska atmosfera, barem tako misli Sylvain Chomet, koji je o toj temi napisao javno pismo namijenjeno Johnu Lasseteru, kreativnom šefu Pixara.

Kada budem veliki, bit ću najbolji biciklist na svijetu, jel' da Bruno?

Ako pogledate 'Les Triplettes de Belleville', a najtoplije vam preporučamo da to učinite, ako i niste neki veliki ljubitelj animacije, sjetit ćete se nekih starih animiranih filmova koje smo gledali kao klinci na televiziji. Ovime ne želim reći da su 'Les Triplettes' nostalgična kopija nečeg provjereno dobrog; upravo suprotno. Atmosfera koja je stvorena u filmu zaista je nešto specifično.

Radnja je trivijalna, ali ona je ovdje samo katalizator događaja koji nastaju pred vašim očima i u vašim ušima. Crtež i animacija, izrađeni nevjerojatno minuciozno i stilski perfektno, povremeno zaista ostavljaju bez daha. Razgovora u filmu i nema, ali zato glazba i svi ostali zvukovi filmu daju onu finu nevidljivu komponentu atmosfere nečeg francuskog.

Tour de France je teško zaobilazna tema ponosne nacije. Biciklist je dečko sa slike gore.

Situacije i događaji ponekad su sasvim normalni i svakodnevni, da bi se u samo nekoliko kadrova pretvorili u nadrealnu, naturalističku igru s bolno karikiranim likovima. Naravno, u sve je to upleteno i malo humora pa čak i jedan koristan savjet za lov žaba u bari u predgrađu.

Osim za najbolji animirani film, 'Les Triplettes' su nominirani za Oscara i u kategoriji najbolje glazbe, a među gomilama nominacija i nagrada ne-toliko-komercijalnih instutucija izdvajamo tri nominacije za francusku nagradu Cesar ('francuski Oscar'), a proglašeni su najboljim francuskim filmom na dodjeli nagrada Lumiere ('francuski Zlatni globus'). Ako planirate otići na festival u Cannes, 'Les Triplettes de Belleville' ćete moći pogledati u službenoj konkurenciji.

Službeni site

Komentari

Nema komentara.