Animafest plovi u novom smjeru - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Animafest plovi u novom smjeru

Animafest plovi u novom smjeru

Pod novom umjetničkom palicom Krešimira Zimonića i operativom produkcijske tvrtke Hulahop, Animafest se modernizira, širi i otvara publici.

p.h. 17.01.2007 0 komentara

Animafest plovi u novom smjeru

Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu održalo je 17.01 u Maloj dvorani kina Tušanac konferenciju za medije povodom imenovanja novog umjetničkog ravnatelja i izvršnog organizatora 18. i 19. svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu za razdoblje od 1.2.2007. do 31.1.2011, odnosno u naredne 4 godine, koliko traje mandat.

Konferenciji su nazočili Pavao Štalter, predsjednik Vijeća Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu, Krešimir Zimonić, član Vijeća i novoizabrani umjetnički direktor festivala, te Olinka Vištica i Dana Budisavljević iz tvrtke za filmsku produkciju i usluge u kulturi Hulahop kojoj je povjerena organizacija predstojećih Animafesta.

Novoizabrani umjetnički ravnatelj festivala je Krešimir Zimonić, strip crtač kojeg čitatelji nekadašnjeg glasnika osnovnoškolske omladine - Modre Laste pamte kao grafičkog urednika i autora sanjive 'Zlatke', ilustrator i redatelj animiranih filmova (1989; 'Krug', 1988; 'Leptir', 1987;'Utakmica', 1983;'Album', nagrađen u Annecyu u kategoriji debitanta) koji je posljednjih 16 godina i sam član Vijeća Animafesta.

Na natječaj za funkciju umjetničkog ravnatelja, osim njega, javila se i dosadašnja organizatorica Animafesta Margit Antauer koja je, prema mišljenju upućenih, taj posao obavljala pomalo elitistički, no vrlo profesionalno. Vijeće je ipak mjesto odlučilo povjeriti njenom konkurentu koji je, pomalo paradoksalno, imao priliku sam za sebe glasovati. Ostali članovi Vijeća (izabire ih Grad Zagreb i Ministarstvo u odnosu 50:50) Mato Kukuljica, Darko Kreč, Milan Blažeković, Simon Bogojević Narath i Vedran Mihletić nisu nazočili pressici, premda je njihov dolazak bio najavljen u pozivnici.

Organizacija festivala povjerena je mladoj tvrtki Hulahop koju su u sredinom 2006. osnovale Olinka Vištica (bivša direktorica Motovun FF-a) i Dana Budisavljević (izvršna direktorica ZagrebDox-a), tako da će u organizacijskom timu, osim spomenutih raditi još i Vanja Kaluđerčić (direktorica HRFF-a), te 25 FPS-ovke Sanja Grbić, Mirna Belina i Marina Kožul. Na natječaj za operativne izvršitelje prijavili su se i Koncertna Direkcija, članovi koje su dosad sačinjavali ured festivala, te producentska kuća Borisa T Matića - Propeler Film koja se za vrijeme izbora smatrala neslužbenim favoritom, no pobjedu je sasvim neočekivano, nadmoćnim brojem glasova odnijela prokušana ženska ekipa iz Hulahopa.

Zimonić u svom predstojećem mandatu najavljuje reorganizaciju festivala koji će se otvoriti novim medijima i publici, te izaći iz (pre)skupih prostora koncertne dvorane Lisinski na područje cijelog grada, pa tako i na par lokacija na otvorenom (kao moguće lokacije spomenuti su Cvjetni trg, Trg bana Jelačića i Tomislavov trg).

Što se festivalskog programa tiče, a na kvalitetu istog je u prošlosti bilo vrlo malo prigovora, promjene koje bi se mogle dogoditi su sljedeće: Povećat će se broj kategorija i animiranih filmova u konkurenciji. Isti filmovi bit će 'vrćeni' barem 2 puta na istim lokacijama, a moguće je da će festival dobiti i svoju temu. Novi umjetnički direktor je kao prvu temu predložio glazbu u animiranom filmu, no o potencijalnim temama još se naveliko raspravlja, kao i o ostalim strukturnim i organizacijskim pojedinostima oko Festivala.

Najava 18. i 19. Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu te drugog dugometražnog izdanja koje će se održati u listopadu 2007. godine kao i noviteta u koncepiji, razvoju i programskim smjernicama Animafesta predstavit će se na konferenciji za medije tijekom prve polovice 2007.

Komentari

Nema komentara.