Završio Animafest 2005! - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Završio Animafest 2005!

Završio Animafest 2005!

Što li povezuje brutalno duhovitog dječaka, najopakiji kvart u Mađarskoj i japansku legendu sa Fadilom Hadžićem, Božidarom Alićem i Svevišnjim!?

d.g. 31.10.2005 0 komentara

Završio Animafest 2005!

Ne bi vjerovali, ali odgovor je - svečano zatvaranje prvog međunarodnog festivala dugometražnih filmova Animafest 2005! U tu prohladnu listopadnu večer uz jedva polupunu dvoranu kina Tuškanac stisle su se čak dvije ceremonije, ona službena Animafestova i ona pomalo neočekivana hrvatskog ogranka međunarodne organizacije animiranog filma-ASIFAe. Upravo je sa potonjom i započela cijela pomalo zbrkana procedura, a prvi je na red došao doajen hrvatskog filma i praotac domaće nam animacije, akademik Fadil Hadžić. Njemu je naime ovo udruženje odlučilo uručiti počasnu nagradu za izuzetan doprinos postavljanju temelja hrvatske škole animacije kreiranjem prvog umjetničkog crtića u Hrvata zvanog 'Veliki Miting' još daleke 1955. godine.

Slijedeći set nagrada odnosio se na domaća postignuća na polju animiranog filma u prošloj godini, a o kojoj je ionako bolje ne trošiti riječi. Filmovi već viđeni na danima Hrvatskog filma ovdje su (nažalost) još jedanput ugledali svijetlo dana, a najboljim među njima proglašen je 'Duplex' redatelja Gorana Trbuljaka. Realno, vjerojatno jedini uradak vrijedan pažnje zasluženo je pospremio ovaj Grand Prix, a o ostalima saznajte na nekim drugim stranicama jer mi imamo još dosta zanimljivijih slavodobitnika za nabrojati.

Lijevo Fadil Hadžić prima nagradu, desno kolega Božidar Alić u istom činu, ali drugačijem tonu

Kada se na pozornicu napokon popela gđa. Antauer počelo je napokon ono radi čega smo pet dana pohodili ledenu dvoranu kina Tuškanac. Za početak je po prvi puta u našoj kratkoj povijesti odano priznanje samozatajnim glumcima koji u fušu sinkroniziraju animirane kino hitove i pritom se, po njihovim riječima, ludo zabavljaju. U konkurenciji Reci To Hrvatski glavnu nagradu i mramorni znak Z dobio je legendarni Božidar Alić za sinkronizaciju uloge Merlin u filmu 'Potraga za Nemom'. Sve bi to bilo suhoparno i nezanimljivo široj javnosti, da nije govora zahvale samog Alića tijekom kojega je publika naglo zanijemila, a pogledi čuđenja preplavili dvoranu. Usred nadahnutog govora, prvenstveno se zahvaljujući Isusu Kristu koji ga je vratio iz mraka pustinje, odjednom je bjesomučno počeo zvoniti njegov mobitel svirajući neku uzvišenu ariju koja ga je nadahnula na još par rečenica sličnog sadržaja.

Nakon svih tih, ovakvih ili onakvih zgoda i nezgoda, konačno se prišlo najuzbudljivijem dijelu večeri. Predsjednica ocjenjivačkog suda Nicole Salomon popela se na pozornicu i uz pomoć sveprisutne Bube proglasila pobjetnike ovogodišnjeg Animafesta. Velika nagrada i još jedan mramorni Z otišao je u ruke danskom filmu 'Neprilike Dječaka Terkela' (naslovna) autorskog tima Stefan Fjeldmark, Kresten Vestbjerg Andersen i Thobjorn Christoffersen. Surovo duhovita i možda pretjerano krvava priča o životu malog Tekela te njegovim problemima u školi i domu, tijekom prikazivanja uspjela je izazvati svakojake reakcije među publikom. Od uživanja malo starijih tinejđera pa sve do izlaska iz dvorane uplakanih klinaca koji nisu ni slutili da se radi o ovako brutalnom filmu. Relativno zadovoljavajući 3D i zabavna priča bili su dovoljan razlog da se baš on izabere ispred ovogodišnjeg svjetskog festivalskog megahita, mađarskog 'Kvarta!'.

Genijalni Kvart!

Nije ni 'Kvart!' (Aron Gauder) ostao kratkih rukava, njemu je dodijeljena nagrada Zlatni Zagreb (službeno-posebna nagrada za iskazanu kreativnost za film u europskoj produkciji) i što je važnije 5000 eura za otkup jedne filmske trake koja bi trebala doživjeti nacionalnu distribuciju!!! Više o ovom filmu, ali i lagani intervju sa tvorcem ideje i producentom Erikom Novakom slijedi uskoro. Od ostalih nagrađenih tu su neizbježni Bill Plympton sa 'Hair High', Šveđani Uzi i Lotta Geffenblad sa divnim 'Među Trnjem', ali i Kihachiro Kawamoto sa svojom 'Knjigom Mrtvih'. Dragi nam se Kawamoto uspio vratiti iz Francuske samo radi dodjele nagrada, a u dirljivom govoru nije mogao izbjeći činjenicu da je ovo vjerojatno posljednji film u zalasku njegovog animiranog života.

Više o razlozima dodjeljivanja pojedinih nagrada potražite na stranicama Animafesta, a što se tiče sveopćeg dojma ovogodišnjeg, ali i svih dosadašnjih i budućih festvala animacije saznat ćete uskoro (popraćeno, dakako, adekvatnim privođenjem k diktafonu odgovornih). Prepustimo za sada prostor slavljenicima, zaslužili su ga…

Komentari

Nema komentara.