Samozatajni festival otvoren - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Samozatajni festival otvoren

Samozatajni festival otvoren

Možda niste primijetili, ali prva dugometražna inačica Animafesta je, više ili manje, svečano je otvorena.

d.g. 26.10.2005 0 komentara

Samozatajni festival otvoren

Iako su se još jučer tijekom dana u kinu Tuškanac prikazala dva filma od kojih onaj u podne 'Orašar i Kralj Miševa' čak u natjecateljskoj konkurenciji, službeno otvorenje bilo je predviđeno za jednu ne baš tako 'umjetnički' 'alternativnu' lokaciju.

Iako su organizatorima usta puna umjetnosti i nekomercijaliziranja festivala, podlegli su nečemu ili nekomu (u što je bolje niti ne ulaziti) te svečanost otvorenja predvidili u Multiplexu Cinestara. Zašto se za tu priliku izabrala najkomercijalnija lokacija u Hrvatskoj, a u sklopu svečanosti prikazan film koji je već danima na redovitom programu istog, nikada vjerojatno nećemo saznati. Da paradoks bude veći, čak se i umjesto uobičajenih pozivnica u tu svrhu dijelilo unaprijed štampane redovite karte za kino!!!

Sve bi to donekle imalo i smisla da se radi pregoleme navale koja inače prati svako otvorenje i najbizarnijeg festivala u Hrvata moralo potražiti veću dvoranu od malenog Tuškanca, ali ovaj put je i to izostalo. Svojevrsno skrivanje od javnosti i postavljanje svega nekoliko plakata po ulicama kao vrhunac promidžbe, urodilo je plodom, dvorana je bila prepuna - praznih mjesta! Jedino po čemu se moglo primijetiti da se te večeri u Cinestaru dešava nešto van redovitog programa bio je maleni stol sa kojega su organizatori pokušavali podijeliti gomilu pozivnica i osrednja gužva mahom prijatelja festivala i zagriženih studenata.

Bilo bi divno da tu mogu stati i konačno se prebaciti na najave filmova, ali samo otvorenje donijelo nam je još jedan neugodan šok koji si ovako ozbiljan festival ne bi smio priuštiti. Osim dosadnog, a na momente i smiješnog govora Bandićeve izaslanice, uslijedilo je obraćanje predsjednika vijeća festivala Joška Marušića koji je uz pripremljeni tekst pokušao publici predstaviti dobitnika ovogodišnje nagrade za životno djelo Jeffreya Katzenberga. Razočaranje je nastupilo kada se opravdavajući autorov nedolazak morao izvlačiti i iz činjenice da niti video ili bar telefonska zahvala nije stigla do organizatora. Navodno je autor snimku prekasno poslao i ona se trenutno, iz nepoznatih razloga, nalazi ni više ni manje nego u Londonu (e-mail, DHL ili UPS su očito još preapstraktni).

Ajde da nešto kažemo i o crtićima, oni su ipak ovdje jedine prave zvijezde. Osim 'Wallacea i Gromita', koje ionako možete svakodnevno pogledati u kinima, jučer nam je prikazan i jedan od najboljih filmova posljednjih godina 'Les Triplettes de Belleville', ali nažalost samo u sklopu programa+ i u prilično čudnom terminu. Za danas najavljeni filmovi obećavaju mnogo, ali se vjerojatno najveća navala očekuje za posljednji današnji uradak Plymptonov 'Hair High' u 21.00 sati. Karata ima, skupe nisu (10 kuna), kino Tuškanac je još uvijek na starom mjestu, a neka vas ne brine ni što je sutra radni dan jer ionako nikakvo neformalno druženje ili ne daj bože muzika nisu predviđeni pa stoga nakon filma i nemate što nego šmugnuti doma.

Komentari

Nema komentara.