Majstorska ruka Kihachire Kawamota u Zagrebu! - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Majstorska ruka Kihachire Kawamota u Zagrebu!

Majstorska ruka Kihachire Kawamota u Zagrebu!

'The Book of the Dead' posljednji je film japanskog autora lutka filmova koji se natječe na ovogodišnjem izdanju Animafesta.

v.h. 06.10.2005 0 komentara

Majstorska ruka Kihachire Kawamota u Zagrebu!

Svjetska premijera filma 'The Book of the Dead' (naslovna) autora Kihachire Kawamota održana je na filmskom festivalu ovog srpnja u Karlovyim Varyima u sklopu retrospektive posvećene ovom vremešnom i vitalnom autoru. Rođen 1925. u Tokiju, Kawamoto je od malena bio zadivljen svijetom animacije s posebnim naglaskom na lutke. Učio je od Tadahita Mochinage, prvog japanskog stop motion animatora, ali pravo prosvjetljenje dogodilo se tek kada je vidio filmove Jirija Trnke, slavnog Čeha, majstora nad majstorima lutka filmova. Kawamoto je napisao pismo Trnki u kojem ga moli da ga primi za učenika, a odgovor je čekao šest mjeseci. Imao je tada blizu četrdeset godina i tek je nakon dvanaest mjeseci provedenih u Trnkinom studiju u Pragu počeo razumijevati svijet lutaka. Trnka mu je 'otvorio oči'.

'The Book of the Dead' tek je drugi dugometražni animirani film Kihachira Kawamota, nakon 'Renny and His Mother' iz 1981. Originalna novela Shinobua Orikuchija bazirana je na istinitoj priči iz 8. stoljeća (Nara period). To je doba kada je iz Kine u Japan stigao budizam.

Kihachiro Kawamoto

Iratsume, mlada djevojka iz plemićke obitelji, opsjednuta je novom religijom i najveći dio svog vremena provodi prepisujući Sutre i pokušavajući tako shvatiti učenje Bude. Jedne večeri, dok se bavila uobičajenim prepisivanjem, na obzoru kroz prozor svoje sobe ugledala je neobičnu figuru i kao opsjednuta krenula za njom. Prateći ju ušla je u hram u koji je bio zabranjen pristup ženama. Tamo je figuru prepoznala kao duh princa Otsua koji je poginuo mnogo godina prije i nije se mogao smiriti jer ga je proganjala slika djevojke čije je lice zadnje vidio prije nego što je pogubljen. Princeza Iratsume neodoljivo ga je podsjećala na tu djevojku. Počinje bitka između princa i princeze. Dok ona teži potpunom predavanju Budi, prinčev je duh još uvijek vezan za materijalni svijet i dalje ga privlači lijepo lice davno izgubljene djevojke.

Kawamotu je neizmjerno stalo da prenese poruku mira koja je danas potrebna svijetu u kojem vlada panika i kaos. Želja mu je da ovim filmom prenese Budino učenje o potrebi svih duša da nađu mir bez obzira radi li se o dobrim ili zlim ljudima. Nakon kaosa ovoga svijeta koje generira različite ljudske sudbine svima je potreban mir, zaključuje Kawamoto.

U smjeru kazaljke na satu: Breaking of Branches is Forbidden, Demon, The Poet's Life, House of Flame

Njegova filmografija bogata je naslovima uglavnom kratkog i srednjeg metra kao i brojnim reklamnim spotovima i tv serijama. Izdvojimo 'Breaking of Branches is Forbidden', 'Dojoji Temple', 'Romance of Three Kingdoms', 'Selfportrait' i 'The Poet'. Osim lutka filmova, Kawamoto je imao i sporadične izlete u djela u kojima je koristio takozvanu cut-out tehniku (‘The Journey‘, ‘A Poet’s Life‘), ali bez većeg zanosa. Dok je u slučaju cut-outsa animator taj koji kreira film, kaže Kawamoto, lutke imaju svoj život i upravo one vode film. Zanimljivo je spomenuti i film 'Winter Days' (2003) na kojem je radio zajedno sa još trideset i pet svjetski poznatih animatora (Yuri Nortain, Bratislav Pojar, Koji Yamamura…). Antologija je to kratkih animiranih filmova zasnovanih na jedinstvenom poetskom stilu, takozvanom renku (serija povezanih haiku pjesama).

Kawamoto je pod snažnim utjecajem Teatra Nô i Bunraku lutaka. Ima rijetko dobar smisao za dramu i pravi je virtuoz u kreiranju izraza lica svojih lutaka koje 'ožive' pod njegovim dodirom.

The Book of the Dead na programu je 26.10. u 19.00 (kino 'Tuškanac').

Komentari

Nema komentara.