Novosti iz svijeta Animafesta - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Novosti iz svijeta Animafesta

Novosti iz svijeta Animafesta

Jesenje izdanje - prvi put se događa festival dugometražnih animiranih filmova u Zagrebu! Od 25. do 30. listopada svi u Tuškanac!

v.h. 15.09.2005 0 komentara

Novosti iz svijeta Animafesta

Poznat po brojnoj publici, domaćoj i stranoj, koja se u lipnju svake parne godine okuplja u dvoranama Lisinskog, Animafest od ove jeseni kreće pod sloganom 'jedan festival dva događaja'. Pojasnimo to najbolje na jednom primjeru. Dakle, u listopadu počinje 17. Animafest koji će tom prilikom biti posvećen samo i isključivo dugometražnim filmovima dok će lipanj sljedeće godine (isto tako 17.) ugostiti kratke animirce. Odnosno da lakše zapamtimo: kratki film - kratki rukavi, dugi film - dugi rukavi. Joško Marušić nam je već pojasnio razloge zbog kojih je bilo potrebno promijeniti koncepciju festivala i uhvatiti ritam sa svjetskim festivalima, a mi još jednom pozdravljamo ovo dugo očekivano osvježenje.

Jesensko će izdanje biti nešto skromnije nego što je to uobičajena praksa, što se vidi i kroz odabir mjesta održavanja festivala. Naime, Kino Tuškanac je znatno manje (može primiti oko 300 ljudi) od velike dvorane Lisinskog (2000 ljudi). Na ovaj se način ispipava bilo zagrebačke publike (vrlo mudro), a mi procjenjujemo da će to ipak biti premalo mjesta za sve ljubitelje animacije u gradu Zagrebu, jer gdje ćete pogledati sve te filmove ako ne na Animafestu.

Dodajemo još jedan plus novoj koncepciji festivala i to zbog toga jer se želi posvetiti veća pozornost europskom animiranom filmu koji u zadnje vrijeme ima male šanse u natjecanju s gigantskom američkom filmskom industrijom. Za natjecateljski dio festivala prijavilo se ukupno 12 filmova, a želja organizacije festivala da se svi oni prikaže će se ispuniti. Mnogi od tih filmova će vjernim čitaocima FILMSKOG biti poznati dok ćemo vas mi u vremenu od sada pa do početka festivala nastojat informirati o svemu po malo, a naročito o najzanimljivijim i najvrijednim ostvarenjima. Ubrzo bi se trebao znati i popratni program festivala o kojem ćemo vas pravovremeno obavijestiti, a ako ste nestrpljivi možete sami pratiti razvoj situacije.

Bland Tistlar, Uzi Geffenblad & Lotta Geffenblad (Švedska)

Za sada evo liste:

*ALOSHA POPOVICH I TUGARIN ZMEY (Alosha) - Konstantin Bronzit (Rusija)
*BLAND TISTLAR (Among the Thorns) - Uzi Geffenblad & Lotta Geffenblad (Švedska)
*BYUL BYUL YI-YA-GI (If You Were Me: Anima Vision) - Yoo jinee, Kwon Oh-sung, Amy Lee, Lee Sung-gang, Park Jae-dong (Južna Koreja)
*FRANK JA WENDY (Frank and Wendy, naslovna) - Priit Pärn, Priit Tender, Ûlo Pukkov, Kaspar Janics (Estonija)
*GLOBY UND DIE SCHATTENRÄUBER (Globy and the Stolen Shaddows) - Robi Engler (Švicarska, Njemačka, Luxemburg)
*HAIR HIGH - Bill Plympton (SAD)
*NUTCRACKER AND MOUSEKING - Michael Johnson & Tatyana Ilyna (Njemačka)
*NYOCKER! (The District) - Aron Gauder (Mađarska)
*OSEAM - Sung Baek-Yeop (Južna Koreja)
*SHISHA NO SHO (The Book of the Dead) - Kihachiro Kawamoto (Japan)
*TALES OF KING VIKRAM AND BAITAL THE VAMPIRE - Sutape Tunnirut (Tajland)
*TERKEL I KNIBE (Terkel in Trouble) - Stefan Fjeldmark, Thorbjorn Christoffersen, Kresten Vestbjerg Andersen (Danska)

animafest.hr

Komentari

Nema komentara.