Poetika budizma, OSEAM - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Poetika budizma, OSEAM

Poetika budizma, OSEAM

Sudeći po novim filmovima koji pristižu sa istoka, posebice Južne Koreje, zapadnjačke filmske kuće se napokon imaju čega bojati.

d.g. 12.05.2005 0 komentara

Poetika budizma, OSEAM

Jedan od recentnijih sjevernokorejskih dugometražnih filmova je i Seong Baek-yeongov 'Oseam' snimljen 2003. godine. Kao i većina novijih korejskih filmova (poput pobjednika Annecy-a 'My Beautiful Girl, Mari') tako ni ovaj, prilično neobjašnjivo, nije pretjerano zablistao u domaćoj im kino distribuciji. Razlog tome je vjerojatno u još uvijek prevelikoj zasićenosti tržišta jeftinim obradama stranih, posebice japanskih, animiranih filmova, ali i do unazad deset godina praktički nepostojećoj animatorskoj tradiciji.

S druge strane oceana, ovog i onog, situacija je malo drugačija. Danas je u Americi i Europi korejska animacija apsolutni hit, unazad par godina čini se da su svi poludjeli za bilo čime što izlazi iz pera tamošnjih autora. Svaki novi film se očekuje s posebnim entuzijazmom, a vrata bilo kojeg animiranog festivala su im širom otvorena. 'Oseam' definitivno spada u vrh svjetske produkcije, a napokon se i nama pruža prilika vidjeti ga u cijelosti; termin je zakazan za subotu 14. svibnja u mami.  

Oseam

Priča je vrlo poetična, a bazira se na bajci korejskoga pisca Jeong Chae-Bonga o životnim prilikama i neprilikama petogodišnjeg dječaka Gil-sona i njegove slijepe sestre Gam-i. Njih dvoje nakon nesreće u kojoj je Gam-i oslijepila lutaju zemljom i nailaze na skupinu budističkih monaha koji ih prihvaćaju u svoj samostan. Iako brat i sestra, njihovi karakteri su potpuno različiti, dok je Gil pomalo divlji i neobuzdan te time u početku izluđuje stanovnike samostana, njegova sestra je povučena i nježna.

Jedini koji se nekako nosi sa živahnim dječakom je mlađi monah kojeg ovaj oslovljava s Mister i koji u neku ruku postaje njegova očinska figura. Vremenom Gil-son prihvaća budistički nauk i kreće na hodočašće u udaljeni samostan u nadi da će dostići prosvjetljenje i posljednji puta vidjeti majku. Snježna mećava odsijeca samostan od svijeta i on se konačno suočava sa svojim unutrašnjim sobom...

Još malo...

Festival boja koji nudi vizualna prezentacija filma ne samo da kreira pjesničku atmosferu svojstvenu istočnjačkim filmovima, već utječe na pojačavanje početnog osjećaja tuge i samoće među siročićima. Jesenski kadrovi su dodatno naglašeni pojačanim korištenjem crvenih i narančastih tonova, a zimska hladnoća i surovost dominantnom plavom i bijelom. Jednini element koji možda nije na najvišem nivou jest animacija i crtež likova koji je nažalost više u stilu bolje televizijske animirane serije. Srećom, dubljom razradom njihovih karaktera ovaj problem nije predomonantan u cijelom doživljavanju filma.

Glazbena podloga je tipično kvalitetna i ustvari prati razvoj i promjenu emocija unutar samog Gil-sona, a autor muzike je Ho-jeong Kang. Ukoliko ne želite da vas vrijeme pregazi ili da se trendovi razvijaju mimo vas, nema vam druge nego čekirati ovaj film i na kraju krajeva sami prosuditi jesu li i u kojoj mjeri sve te priče istinite...

Komentari

Nema komentara.