Uskrsnuo Bela Lugosi - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Uskrsnuo Bela Lugosi

Uskrsnuo Bela Lugosi

Makar je legendarni i jedini pravi Drakula već skoro pedeset godina u grobu, izgleda da još ni danas nema dostojne zamjene u svijetu klasičnih horora.

d.g. 28.04.2005 0 komentara

Uskrsnuo Bela Lugosi

Kako god nevjerojatno zvučalo, istina je! Bela Krvopija vratio se na filmska platna, ali ovaj put samo kao glas u španjolskom animiranom projektu 'The Tell Tale Heart' autora Raúla Garcíe. Ako vam naslov zvuči poznato to je za svaku pohvalu (ona petica iz srednjoškolske lektire sigurno se negdje ponosno sjaji) jer ovo je ustvari ekranizacija jedne od klasičnih priča najmračnijeg autora svih vremena Edgara Allana Poea iz 1843. godine.

Da ne mislite da se radi o nekoj bezveznoj adaptaciji, spomenut ćemo samo činjenicu da je autor posvetio čak 20 godina svog života stvaranju ovog desetminutnog projekta. Finalni proizvod je animiran pomoću komjutera, ali u stilu klasične animacije s vrlo stripovskim odnosom crnih i bijelih ploha, dakle izuzetna vizualna dramatičnost je zagarantirana!!! Najveći dio ovih dva desetljeća proveo je međutim u potrazi za idealnim glasom koji bi u pravoj mjeri dočarao tjeskobu i strah Poove priče.

Ta potraga i sama po sebi može biti predložak za neku sablasnu priču; prvi glumac kojem je prišao bio je Vincent Price, ali kako je tada još bio vrlo neiskusan mladi redatelj, trebalo mu je prilično vremena da se približi i predloži ulogu jednoj takvoj holivudskoj zvijezdi. Sva ta neiskusnost ga je naposljetku koštala, Price je umro netom prije snimanja. Drugi pokušaj je bio nešto samouvjereniji, prišao je Roddyu McDowallu, ali da stvar bude bizarnija i ovaj je umro, a da glas u filmu nije snimio!!!

Raskrstivši sa svijetom živih, slučajno je saznao za snimku upravo ove priče koju je Bela Lugosi snimio za američku vladu negdje 1947. godine u problematičnim trenucima svoje karijere, kada je bilo 'daj šta daš samo da se plaća'... Priča je jednostavna i tjeskobna, upravo onakva kakve ih volimo; čovjek ubija starca na spavanju iz bizarnog razloga (starac ima oko kao lešinar i stalno ga fiksira!!!), ali njegovo kucajuće srce ga i dalje konstantno progoni... Koga zanima cijela priča može ju pročitati na ovdje - bez brige nije dugačka.

Osim osvojenih nagrada na Međunarodnom festivalu mladih redatelja u Granadi za najbolji španjolski kratki film i najboljeg redatelja, Raul se nada i mnogo većim zalogajima. Čekajući odgovore iz Annecya, Ottawe ili Animafesta za život zarađuje suradnjom na komercijalnim projektima poput klasično animiranog 'Sian Ka'ana' (Salma Hayek i Plácido Domingo) ili europsko-brazilske dugometražne animirane koprodukcije 'Backyard Heroes'. Valjda mu neće trebati idućih dvadeset godina da te projekte privede kraju.

Komentari

Nema komentara.