Divni dani koreanske animacije - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Divni dani koreanske animacije

Divni dani koreanske animacije

'Wonderful Days' u originalu, odnosno 'Sky Blue' u američkoj verziji naslova, ime je koreanskog animiranog filma koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

k.j. 18.11.2004 0 komentara

Divni dani koreanske animacije

Kada smo vam nedavno pričali o filmovima koji su kandidati za nominacije za Oscara u kategoriji dugog animiranog filma, spomenuli smo ovaj koreanski animirani film za koji vjerojatno niste dosada čuli, iako je izdan još 2003. godine. Zato ćemo sada ispraviti taj propust, jer ovaj film vrijedi da se za njega čuje.

Kako početi? Problem je u tome što se u tekstu o 'Wonderful Days' ne mogu cijelo vrijeme recitirati hvalospjevi, iako se tako prema samim slikama ne bi, na prvi pogled, moglo pomisliti. Dakle, iza ovih prekrasnih kadrova nevjerojatno kvalitetne i bogate animacije (priča se čak i o tome da je ovo najskuplji korejski animirani film ikad) nalazi se upropaštena priča koja ono naše prvotno oduševljenje vizualnim polako guši razočaranjem.

Priča je ovakva: na Zemlji, u bliskoj budućnosti, dogodila se velika ekološka katastrofa koja je umalo posmicala sve ljude. Ima jedan grad, po imenu Ecoban, u kojem se nalazi preživjela elita i u kojem se odvija većina radnje, a oko njega živi radnička klasa, deformirana od radijacije, koja ga održava na životu. Ovaj film je ljubavna priča, futuristička priča, znanstvena fantastika i avantura, kojoj je poruka jasna - zaustavite zagađenje i katastrofe dok još imamo plavo nebo nad glavom.

Impresivno, kažemo vam!

Ima tu i ljubavni trokut i pucnjave i pobunjenika i eksplozija..., ali problem je u tome što je priča nedorađena, zbunjujuća, a likovi su nedefinirani i plošni, što doživite kao veliko razočaranje jednom kada vidite koliko je truda uloženo u vizualni dio filma.

Jer film izgleda divno, na momente i spektakularno, scene su krcate detaljima, krajolici su toliko uvjerljivi da lako možete povjerovati da se tamo i nalazite. O trudu koji je uložen u animaciju dovoljno govori činjenica da je na ovom filmu radilo više od tisuću ljudi kroz sedam godina, pa si vi mislite. Što se tehnike tiče, ovdje se jako uspješno kombiniraju klasična 2D animacija na celu, računalna animacija i minijaturni modeli, što se još zove i multimation.

Želite li se malo detaljnije informirati o filmu i pogledati još malo prekrasnih slika svratite na službeni site.

Komentari

Nema komentara.