Invazija animacije u Lisinskom - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Invazija animacije u Lisinskom

Invazija animacije u Lisinskom

Svijet animacije preselio se k nama - počeo je 16. svjetski festivali animiranog filma, Zagreb 2004., ili od milja Animafest.

15.06.2004 0 komentara

Invazija animacije u Lisinskom

Prvi je dan festivala krenuo punom parom s programom koji zahtijeva zaista dobru kondiciju. Već u 9 ujutro, kao i svaki dan, u Maloj dvorani koncertne dvorane Lisinski počele su projekcije u sklopu programa Animania, a mogla su se pogledati četiri animirana dokumentarca, pa zatim TV film o povijesti animacije i program Forgetmenot, podsjetnik na stare dobre filmove.

U programu Animania gledali su se i filmovi koji nisu ušli u službenu konkurenciju (što nikako ne znači da su loši, naprotiv), a atmosfera u dvorani bila je sve napetija kako se približavalo 19 sati, kada je održana svečana ceremonija otvaranja festivala. Vesela organizatorska ekipa, predvođena Joškom Marušićem i Margit Antauer Bubom oduševljeno je pozdravila sve sudionike i goste te je podijelila velike nagrade festivala – nagradu za životno djelo koju je, kao što već znate, dobio Hayao Miyazaki i nagradu za doprinos teoriji animacije, koju je dobio Donald Crafton. Nažalost, majstor Miyazaki nije mogao doći u Zagreb, jer završava svoj novi film.

Armandine Fredon, The Treasure of the Salted Tadpole

Još je jedna nagrada pala, a njen je dobitnik do jučer držan u tajnosti, naime ASIFA dodjeljuje svoju posebnu nagradu za životno djelo isključivo na Animafestu od 1985. godine pa je tako njen predsjednik, Noureddin Zarrinkelk, tu nagradu predao svom učitelju, Belgijancu Raoulu Servaisu. Dobrodošlicu svima poželio je i ovogodišnji počasni predsjednik festivala, Michael Dudok de Wit, koji je tu titulu zaslužio pobjedom na prošlom festivalu filmom 'Otac i kći', koji smo imali priliku ponovo vidjeti.

Jacques Drouin, Imprints

Projekcija filmova u službenoj konkurenciji pokazala je pravu kvalitetu Animafesta. Podsjećamo, prijavljeno je bilo nešto više od 1500 filmova, tako da su kriteriji morali biti visoki pa je već sam ulazak nekog filma u konkurenciju značio da se radi o kvalitetnom djelu. Stoga sve ono što možete vidjeti u službenoj konkurenciji festivala je zaista jako, jako dobro, a dalje je na vama i vašem osobnom ukusu hoće li vam se posebno svidjeti.

Jun Ki Kim, Life

Ne moramo ni spominjati da ne postoji tehnika animacije koju ovih dana nećete sresti, a već su jučer prikazani i poznati filmovi filmovi poznatih animatora – Bill Plympton sa svojim je filmom 'Pas čuvar' dobro nasmijao publiku, kao i Adam Elliot sa svojim 'Harvie Krumpetom' (ovogodišnji dobitnik Oscara za kratki animirani film). Filmovi ne tako velikih faca mogu se bez problema mjeriti s njima, tako da će žiri imati zaista težak zadatak. Jučer je prikazan i jedan hrvatski film koji se dokopao konkurencije, radi se o već popularnoj 'Ciganjskoj', Marka Meštrovića i Davora Međurečana.

Večer je okrunjena projekcijom Miyazakijevog nadrealno-fenomentastičnog filma 'Sen to Chihiro no Kamikakushi', u engleskom prijevodu poznatog pod nazivom 'Spirited Away', koji je iz nas iscrpio i posljednje atome koncentracije te nas zadovoljne i krvavih očiju poslao u krevet. A u glavi samo jedna narkomanska misao: 'Još.. joooš!'.

Dmitriy Geller, A Little Night Simphony

Komentari

Nema komentara.