Zlatna palma raste u Tajlandu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Zlatna palma raste u Tajlandu

Zlatna palma raste u Tajlandu

Apichatpong Weerasethakul svoju je Zlatnu palmu posvetio roditeljima i domovini, a Juliette Binoche zatočenom iranskom redatelju.

s.p. 24.05.2010 0 komentara

Zlatna palma raste u Tajlandu

Tajlandski film 'Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives' osvojio je Zlatnu palmu za najbolji film ovogodišnjeg festivala u Cannesu. Riječ je o hipnotičkom, snovitom filmu o čovjeku na samrti kojeg opsjedaju duhovi pokojne žene i sina. Redatelj filma je ugledni Apichatpong Weerasethakul, koji se zahvalio majci i ocu što su ga prije 30 godina odveli u kino i pokazali mu što je film. Zahvalio se i svim dušama i duhovima na Tajlandu koji su mu omogućili da bude u Cannesu, a time je indirektno posvetio nagradu svojoj zemlji u kojoj trenutačno vladaju nemiri.


'Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives', trailer.

Još angažiraniji govor zahvale održala je Juliette Binoche, koja je dobila nagradu za najbolju glumicu u ljubavnoj priči 'Certified Copy' koju je režirao iranski redatelj Abbas Kiarostami. Baš kao što je to uradila na premijeri filma, Binoche je i sada pozvala na oslobađanje iranskog filmaša Jafara Panahija kojeg su Iranci uhapsili zbog antirežimskih stavova. Glumačku nagradu dobio je još jedan oskarovac, Španjolac Javier Bardem koji je glumio oca švercera u hvaljenom filmu Alejandra Gonzaleza Inarritua 'Biutiful'. Nagradu za najboljeg glumca dobio je i Talijan Elio Germano koji je također nagrađen za ulogu oca - u filmu 'Our Life' glumi udovca s tri sina.

Grand Prix Cannesa dobio je 'Of Gods and Men' francuskog redatelja Xaviera Beauvoisa koji je ekranizirao priču prema istinitom događaju. Film se bavi masakrima kršćana u građanskom ratu u Alžiru, te se u filmu spominje i slučaj ubijenih hrvatskih radnika. Nagradu za najboljeg redatelja dobio je Francuz Mathieu Amalric za priču o striptizetama 'On Tour', a na primanju nagrade redatelj je na scenu pozvao i svoje zvijezde striptiza. Najbolji scenarist je južnokorejski redatelj Lee Chang-dong koji u filmu 'Poetry' predstavlja baku s Alzheimerovom bolešću koja piše pjesmu.


'Certified Copy', teaser.

'Brončanu' nagradu žirija dobio je čadski redatelj Mahamat-Saleh Haroun za još jedan 'očinski film' 'A Screaming Man', a debitantska nagrada Zlatna kamera otišla je Michaelu Roweu za 'Leap Year', romansu smještenu u Mexico City. Južnokorejski redatelj Hong Sangsoo dobio je posebnu nagradu 'Un Certain Regard' za dramu o dvojici prijatelja 'Ha Ha Ha'.

Ovogodišnji predsjednik žirija bio je Tim Burton koji je priznao da je svaki član žirija imao favorita koji nije uspio osvojiti nagradu. U devetočlanom žiriju bila je i glumica Kate Beckinsale koja se našalila da su pokušali izmisliti još nagrada, no očito je da, kao i svake godine, nema dovoljno nagrada za sve favorite pa je kratkih rukava ostao i jedan Mike Leigh. Cijeli popis nagrađenih možete potražiti na službenim stranicama Festivala ovdje.

Komentari

Nema komentara.