Najveći ZFF dosad! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Najveći ZFF dosad!

Najveći ZFF dosad!

Objavljen je službeni program sedmog po redu Zagreb Film Festivala.

s.p. 06.10.2009 0 komentara

Najveći ZFF dosad!

18. listopada počinje 7. Zagreb Film Festival - najveći filmski događaj u hrvatskoj metropoli. Festival će se, osim u kinu SC-a i kinu Europa održavati i u kinima Tuškanac, Movieplexu i Dokukinu Croatia, pa će odvrtiti rekordnih 160 projekcija - više od 90 filmova u 9 programa. S obzirom na tako opsežan program, 7. ZFF ćemo najaviti u dva dijela, a prvo ćemo se pozabaviti filmovima koji su u konkurenciji za festivalske nagrade.

'Libanon', r: Samuel Maoz

Festival otvara film Uberta Pasolinija, zabavni 'Machan' o grupici muškaraca koji osnivaju rukometnu reprezentaciju kako bi pobjegli sa Šri Lanke. Film je nastao prema istinitom događaju, baš kao i 'Ubio sam majku' 20-godišnjeg Xaviera Dolana koji je u Cannesu pokupio čak 3 nagrade. Dosta filmova bavi se (anti)ratnom tematikom, najveći hit je vjerojatno 'Libanon' Samuela Maoza koji je osvojio Veneciju, a dolazi i kontroverzni 'Ordinary People' Vladimira Perišića koji je pobijedio na SFF-u.

Naš predstavnik u 'ratnoj konkurenciji' su 'Crnci', dok 'Johnny Mad Dog' Jean-Stephanea Sauvairea kroz priču o dječjoj bandi progovara o građanskom ratu u Liberiji. ZFF-ov stari gost Radu Jude donosi crnohumorni film 'Najsretnija djevojka na svijetu', 'Ništa osobno' Urszule Antoniak ima 4 nagrade iz Locarna, a 'Bijela munja' Dominica Murphyja je poseban po tome što je sniman u Zagrebu, i to baš u vrijeme 5. ZFF-a. U dugometražnoj konkurenciji je i romantična komedija '500 dana ljeta' /naslovna/ kojoj predstoji i kino-distribucija i posebno prikazivanje u sklopu Filmski.net Bruncha.

'Libertango', r. Sara Hribar

Od dokumentaraca treba izdvojiti nagrađivani 'Sevdah' Marine Andree, te film 'Kuhanje povijesti' Petera Kerekesa koji istražuje onu stranu ratne povijesti koja se događala u kuhinjama velikih vojski. '69' Nikolaja Viborga je priča o kultnom kopenhagenskom skvotu u zgradi u kojoj je 1910. Clara Zetkin proglasila Dan žena, a političkim aktivizmom bavi se i 'Ludi život' o bandama u Salvadoru, film čiji autor Christian Poveda je kasnije i ubijen, pa će tim povodom biti održan i okrugli stol na temu ugroženih novinara i dokumentarista. Specijalnu projekciju imat će Koja iz Disciplin A Kitschme, i to s filmom 'Fank – I – Lastiš Crnog Zuba'.

Među kratkim filmovima svakako treba istaknuti i 'Ciao Mama' Gorana Odvorčića (izvan konkurencije) koji je imao projekciju u Cannesu, baš kao i 'Arena' Joãoa Salavize koja je i pobjedila. Uz ta dva kratkiša prikazat će se i film Matea Gila, te bosanski 'Majka' Elmira Jukića. U hrvatskoj konkurenciji Kockice ove godine se za nagradu bori 12 mladih autora, među kojima su Sara Hribar, Ivan Ramljak i Petar Orešković. Toliko zasad, a uskoro očekujte i opširnije informacije o popratnom programu punom politike, propagande, dječjih filmova i urbanih priča!

Komentari

Nema komentara.