Tko sve putuje u Sarajevo? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Tko sve putuje u Sarajevo?

Tko sve putuje u Sarajevo?

Hrvati nemaju filmove u dugometražnoj konkurenciji SFF-a, ali se za nagrade bore dokumentarci i kratki filmovi.

s.p. 03.07.2010 0 komentara

Tko sve putuje u Sarajevo?

Objavljene su liste filmova koji su ušli u glavni natjecateljski program 16. Sarajevo Film Festivala, a Hrvata nema jedino na listi prestižnog dugometražnog igranog filma. Među dugometražnim filmovima dominiraju oni iz Mađarske, a Hrvati se mogu pohvaliti samo time da su dijelom producirali 'Sevdah za Karima' Jasmina Durakovića, bosansku dramu o propalom studentu koji zarađuje za život uklanjanjem mina, a zatim sa svojim društvom odlučuje opljačkati džamiju.

Više uspjeha Hrvati imaju u dokumentarnoj sekciji gdje se nalaze filmovi četvorice autora. 'Zajedno' Nenada Puhovskog je već bio prikazivan u hrvatskim kinima, u filmu redatelj pokušava doprijeti do srži ljubavi i želje za ljubavlju preko pet veoma različitih priča. Ostala tri filma su svjetske premijere, a među njima je i 'Poplava' Gorana Devića. Film prati sudbine dvojice volontera, hrvatskog branitelja Slavka i srpskog volontera Milana, koji pomažu kraju ugroženom velikom poplavom. 'Ciklusi' Vladimira Gojuna govore o borbi mladog Joška sa malignim tumorom i njegovom najboljem prijatelju koji kamerom bilježi najintimnije trenutke te iscrpljujuće borbe. 'Mila traži Senidu' Roberta Zubera govori o bosanskoj djevojčici Senidi koja je smatrana ubijenom u ratu, ali je kasnije otkriveno da je smještena u beogradsku obitelj pod drugim imenom.


'Zajedno', trailer.

Sekcija kratkog filma također ima nekoliko hrvatskih predstavnika, i to čak tri među njih deset iz regije u natjecateljskom programu. 'Žuti mjesec' Zvonimira Jurića već je dobro poznat hrvatskoj publici i igrao je na uglednim festivalima, a kratkometražni animirani film Marka Meštrovića 'Nespavanje ne ubija' pokazuje što se događa kad snovi preuzmu kontrolu nad realnošću . 'Crveno' redateljice i scenaristice Sonje Tarokić je ove godine na Danima hrvatskog filma nagrađen Nagradom Jelena Rajković, a bavi se mladom djevojkom koja živi sa svojom posesivnom majkom.

Za kraj moramo spomenuti i da su upravo objavljena imena mladih talenata koji će sudjelovati u radu Sarajevo Talent Campusa pa objavljujemo imena hrvatskih predstavnika kojima također čestitamo na izboru!

Hrvatski predstavnici na 4. Sarajevo Talent Campusu:
Glumci: Marko Cindrić, Petra Kurtela, Nera Stipičević, Dijana Vidušin
Redatelji: Dalija Dozet, Uroš Živanović
Scenarist: Filip Peruzović
Producentice: Davorka Begović, Marija Ratković

Komentari

Nema komentara.