200 filmova u Sarajevu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      200 filmova u Sarajevu

200 filmova u Sarajevu

Sarajevo Film Festival nudi pregršt filmova u programu, Leona Lučeva i Danu Budisavljević kao članove žirija te Morgana Freemana kao gosta.

s.p. 14.07.2010 0 komentara

200 filmova u Sarajevu

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival nema hrvatskih filmova u dugometražnoj konkurenciji, ali publici nudi čak 200 filmova! Festival će biti otvoren svjetskom premijerom filma 'Cirkus Columbia' bosanskog oskarovca Danisa Tanovića, a zatvorit će ga 'Invictus' Clinta Eastwooda, s tim da će glavni glumac tog filma Morgan Freeman doputovati u Sarajevo, a zatim i u Dubrovnik na Dubrovnik Film Meetings.

Za glavnu festivalsku nagradu 'Srce Sarajeva' u kategoriji dugometražnog igranog filma ove će se godine natjecati devet radova iz regije, a Hrvata nema u konkurenciji, ali ima u žiriju. U žiriju dugog igranog filma bit će hrvatski glumac Leon Lučev, turska glumica Saadet Isil Aksoy, američke producentice Rachel Rosen i Christine Vachon, a predsjedavat će rumunjski redatelj Cristi Puiu. O najboljem dokumentarnom filmu odlučivat će 'ženski žiri' kojem je na čelu hrvatska redateljica Dana Budisavljević, a u radu žirija sudjeluju još i agentica Catherine Le Clef i producentica Esther Van Messel.

Kao što smo smo i spomenuli, Hrvatska ima nekoliko predstavnika u kratkometražnoj i dokumentarnoj konkurenciji, te predstavnike u Sarajevo Talent Campusu. Premijeru na SFF-u imat će i irski film 'Kao da me nema' koji je snimila irska redateljica Juanita Wilson, i to prema istoimenoj knjizi naše Slavenke Drakulić. Projekcije filmova održat će se u 14 različitih programa, a u znak sjećanja na nedavno preminulog glumca Bekima Fehmiua, Sarajevo Film Festival organizirat će i posebnu projekciju kultnog filma 'Skupljači perja' Aleksandra Petrovića. 16. SFF održat će se od 23. do 31. srpnja, a sve dodatne informacije o Festivalu i njegovom programu potražite na službenim stranicama.

Komentari

Nema komentara.