Tko je bio pravi James Bond? - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Tko je bio pravi James Bond?

Tko je bio pravi James Bond?

Borio se s moćnim neprijateljima, radio za britansku tajnu službu, obožavao lijepe žene, brze aute, martini i akciju. Njegovo ime je...

s.p. 17.04.2008 1 komentara

Tko je bio pravi James Bond?

Pravi junak Bondovih špijunskih avantura bio je njegov 'tata' – pisac Ian Fleming. Na 100. godišnjicu njegovog rođenja (28.05.1908.), londonski Imperial War Museum predstavlja izložbu 'For Your Eyes Only: Ian Fleming and James Bond', koja je u potpunosti posvećena piscu Flemingu i junaku njegovih popularnih romana – Jamesu Bondu

Malo ljudi zapravo i zna da je Fleming imao uzbudljivu karijeru koja bi također mogla biti filmovana. Fleming je početkom 2. svjetskog rata počeo raditi za Mornaričku obavještajnu službu, i to kao asistent njezinom ravnatelju. Fleming je radio uglavnom kao planer, pa je tu mogao iskazati i svoju bogatu maštu. Čak je zamislio i operaciju preko koje se htio domoći njemačkoj stroja za šifriranje Enigma, a to bi pomoglo bržem dobivanju rata. Planirao je da Britanci isceniraju rušenje njemačkog aviona, a zatim preodjeveni u Nijemce dočekaju njemački spasilački brod koji bi došao i onda preotmu šifrarnik. Od hrabrog plana se odustalo, a Fleming je kasnije iskoristio ideju za priču romana i filma 'Iz Rusije s ljubavlju'

Neki izvori tvrde da je Fleming sudjelovao i u yarobljavanju nacističkog lidera Hessa. Potvrđeno je da je sudjelovao u izradi 'operacije Zlatno oko', što je bio plan za obranu Gibraltara u slučaju napada fašističke koalicije. Ipak, zbog pristupa brojnim informacijama, Fleminga nikad nisu puštali da ode u pravu akciju na teren, pa je većinu svojih aktivnosti radio za stolom.


Trailer za 'Zlatno oko' - sada znate otkud taj naslov

Zato je očito i stvoren James Bond, kao junak koji se na zamara papirologijom i pravilima, već nesputano putuje po svijetu i radi ono što Fleming nije mogao - bori se s neprijateljima prsa o prsa. Kao uzor Bondu Flemingu je poslužio njegov brat Peter koji je putovao po svijetu i radio putopise, a hrabri komandos kojeg je Fleming poznavao, Patrick Dalzel-Job, imao je dovoljno iskustva da piscu prenese materijal za akcijske dijelove romana.

Jedan od razloga tako velikog uspjeha Jamesa Bonda bilo je i besramno uživanje tog junaka u luksuzu, što je privlačno i danas, a bilo je fascinantno i onda kada su izašli prvi Bondovi romani, u vrijeme nestašica i oporavka od rata. U bondovskim romanima i filmovima se jede kavijar, pije šampanjac, puno troši  i uživa u glamuroznim ženama. E, tu je i najveća sličnost između Fleminga i Bonda - zajednička ljubav prema ženama, dobrim autima i Martiniju. A da bi malo isprobao takav život, pisac bestselera Fleming je svoje romane pisao u luksuznom odmaralištu na Jamajci, kojeg je prigodno nazvao 'Golden Eye' ('Zlatno oko').

Ako želite saznati detalje o Flemingovom i Bondovom uzbudljivom i luksuznom životu, preporučujemo posjet navedenoj izložbi. Tamo se mogu razgledati Bondovi filmski posteri, Flemingovi izvorni rukopisi i – bikini Halle Berry iz 'Umri drugi dan'.

Komentari
A: Marcellus 18.04.2008 Pogledaj profil

"imao uzbudljivu karijeru koja bi također mogla biti filmovana" to uopće nije točno jer je jednom prilikom sam izjavio da njegov život nije bio toliko uzbudljiv, dapače dosadan. Sami ste napisali kasnije; planirao je.. a ti koji u toplom finom uredu planiraju, nemaju previše veze s terenom (iako su prije bili u vojsci)