Preminuo Zoran Tadić - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Preminuo Zoran Tadić

Preminuo Zoran Tadić

Jedan od najvećih hrvatskih filmskih redatelja, Zoran Tadić umro je danas u Zagrebu, nakon duge i teške bolesti u 66. godini.

filmski.net 09.09.2007 0 komentara

Preminuo Zoran Tadić

Zoran Tadić rodio se u Livnu 1941. godine, a studirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Filmom se bavi od 1961. isprva kao kritičar i publicist, potom je asistent, odnosno pomoćnik režije i koscenarist.

Od 1968. počeo je samostalno režirati. Režirao je 10 kratkometražnih filmova: 'Hitch ... Hitch ... Hitchcock!' (1968.), 'Amerikanka' (1970.), 'Poštar s kamenjara' (1971.), 'Druge', 'Kazivanje Ivice Štefanca, mlinara' (1973.), 'Pletenice', 'Dernek', 'Zemlja' (1975.), 'Preporuča se za realizaciju' (1978.) i 'Kašinska 6' (1981.), te šezdesetak televizijskih dokumentarnih filmova koje karakterizira socijalno kritički ton, a među kojima se posebno ističe ciklus o ‘škrtom’ životu u dalmatinskom kamenjaru s naglaskom na intimi protagonista.

Filmom ‘Ritam zločina’ (koji se u telvizijskom originalu zvao ‘Dobri duh Zagreba’), 1981. debitirao je kao redatelj dugometražnoga igranog filma. Taj fantastični triler, po scenariju Pavla Pavličića, s radnjom u odumirućoj zagrebačkoj četvrti (nagrađen na festivalu u Portu) i danas se smatra najboljim djelom njegova cjelokupnog opusa.

Snimao je trilere usredotočene na manju skupinu likova: ‘Treći ključ’ (1983.), ‘San o ruži’ (1986.), ‘Osuđeni’ (1987.), ‘Čovjek koji je volio sprovode’ (1989.) i ‘Orao’ (1989.), a posljednji dugometražni film, ‘Treća žena’, posvetu ‘Trećem čovjeku’ Carola Reeda snimio je 1997. Nažalost, nakon ‘Treće žene’, Tadić je snimio još samo tv seriju i film ‘Ne daj se, Floki’ (2000).

Njegov rad karakterizirala je suradnja sa, gotovo u pravilu, uvijek sa istom autorskom ekipom od scenarista pisca Pavla Pavličića, preko snimatelja Gorana Trbuljaka do glumca Fabijana Šovagovića i epizodista Tomislava Gotovca i Srećka Jurdane. Zoran Tadić bio je nagrađivan u zemlji i inozemstvu, te profesor na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Komentari

Nema komentara.