Svi na ples! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Svi na ples!

Svi na ples!

Ne kradu samo filmski producenti ideje iz drugih medija, i kazalištarci kopiraju. Najuspješnije, najmuzikalnije i najrasplesanije filmove.

s.p. 23.07.2007 0 komentara

Svi na ples!

Stage-to-screen ilitiga praksa adaptiranja drama i mjuzikala u filmove ('Cabaret', 'Isus Krist superstar'...), stara je i dobro poznata priča, no adaptacije u suprotnom smijeru bile su relativno rijetke. A onda se poslijednjih desetak godina trend posve promijenio pa smo tako dobili kazališne verzije naslova poput  'Luda vjenčanja', 'Prljavi pokvareni varalice', 'Skidajte se do kraja', 'Billy Elliot', 'Plavuša s Harvarda', 'Producenti', 'Mary Poppins', 'Hairspray'...

Vjerovali ili ne, mjuzikl verzije dobili su i filmovi Paula Verhoevena , a kako nam javlja Teatar.hr, trenutno su u modi kazališne mjuzikl verzije - filmova iz 80-tih. 

Lani je tako na londonskim kazališnim daskama uskrsnuo 'Prljavi ples' , kino-hit iz 1987., s Jennifer Gray kao nevinom 17 – godišnjakinjom koja upoznaje iskusnog instruktora plesa (Patrick Swayze) i koji joj osim u plesu pomaže i u seksualnom sazrijevanju. Osim što je film odlično prošao u kinima i videotekama, dobru su prođu imali i njegovi songovi songovi: 'Do You Love Me?', 'Hungry Eyes', 'She’s Like The Wind',i '(I’ve Had) The Time Of My Life', što je potaklo i tematsku turneju glazbenika koji su soundtrack odsvirali 1988. snimljena je i TV serija s motivima iz filma, a 2004. snimljen je i ne tako uspješan sequel, 'Prljavi ples 2', u kojem je za milijunski iznos u cameo-ulozi nastupio i Patrick Swayze. 


'Dirty Dancing', r: Emile Ardolino, trailer

Swayze i Grey su ostali obilježeni tim filmom, čiji uspjeh nikad više nisu uspjeli ponoviti, a ostatak ekipe iz filma doživio je još veće prokletstvo - glumac Max Cantor umro je od overdosea, prateća plesačica Jennifer Stahl je ubijena, a redatelj Emile Ardolino 1993. umro je od AIDS-a 1993.

Umjesto novog filmovanja 'Prljavog plesa', film je jednostavno adaptiran kao mjuzikl, koji je sačuvao priču, glazbu i plesne točke iz filma, dodavši još nešto  novog materijala. Mjuzikl je oborio rekorde gledanosti u Hamburgu i Sidneyu, a odnedavno i u Londonu, gdje ima 350.000 gledatelja, a planira igrati do kraja 2008. Kritike londonske adaptacije baš i nisu bile pozitivne, zamjerili su joj 'puno dosadnih dijelova, a ni upola dovoljno plesa' – što, u posvemašnjoj retro-maniji, uopće nije utjecalo na saldo na blagajnama.


'Dirty Dancing: The Classic Story On Stage'(mjuzikl)

Drugi film iz 80-tih koji je nedavno reinkarniran u mjuzikl je 'Footloose'. U izvorniku mladi Kevin Bacon doseljava u gradić u kojem su rock i ples nepoželjni, te svojim zabranjenim plesom diže pobunu i slama ženska srca. Ovaj put su uz solidan komercijan uspjeh išle i povoljnije kritike, pogotovo na račun glavnog glumca Dereka Hougha, pa je kritičar Guardiana Brian Logan, zapisao da bi da je imao Stetson šešir isti i sam, 'bacao u zrak, zanesen enegijom mladih plesača'. 

Da ne bi sve ostalo na prilagodbama američkih tinejdžerskih hitova iz osamdesetih, pobrinuo se Rob Marshall ('Chicago'), koji snima adaptaciju adaptacije talijanskog art filma iz 1963.  Naime, on radi film prema mjuziklu iz 1982., koji je rađen prema filmu '8 i ½' Federica Fellinija, a naslov mu je bio 'zaokružen' na 'Nine' iliti na 'Devetku'. Marshallova verzija će se također zvati 'Nine', što znači da će očiti biti bliža mjuziklu, nego originalnom Fellinijevom filmu o redatelju kojeg 'progone' žene iz njegovog života – žena, ljubavnica i majka. Još se traže prave face za glavnu ulogu, kod Fellinija je glumio Marcello Mastroianni, u mjuziklu iz 1982. glumio je (sada pokojni) Raul Julia, a u obnovljenoj verziji iz 2002. nastupao je pravi mediteranski macho – Antonio Banderas, koji bi i sada dobro došao kao mamac za (žensku) publiku.  


'Hairspray' (mjuzikl)

Već smo spominjali i 'Hairspray', kultni film John Watersa, koji je prije filmskog dobio i kazališni remake i to 2002., za što je pobrao dosta nagrada uključujući i Tonyja za najbolji mjuzikl.


'Hairspray', r. Adam Shankman, trailer

Kao vrhunac manije osamdesetih, imamo mjuzikl koji je imao svoje otvaranje na Broadwayu prije samo par tjedana – 'Xanadu'. Riječ je o adaptaciji bizarnog filma iz 1980., glazbenoj romansi s Oliviom Newton-John u kojoj se u život suvremenog artista upleću grčki bogovi i muza na – koturaljkama. Film je bio komercijalni promašaj, a od 'nagrada' je dobio 6 nominacija na prvoj podjeli Zlatnih malina u povijesti, što mu je donijelo kultni status.

Kritičar New York Timesa zapitao se može li mjuzikl istovremeno biti neobranjiv i neodoljiv, i zaključio da ovaj - može, jer je riječ o 'zabavnoj parodiji očajno lošeg filma'. Ostali nisu bili tolerantni prema camp senzibilitetu 'Xanadua', te su zaključili da je film umjesto na kazališnoj adaptaciji, trebao ostati na odjelu za DVD-e na rasprodaji.


'Xanadu', r: Robert Greenwald, završna scena

Komentari

Nema komentara.