Zibahkhana - prvi pakistanski splatter - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Zibahkhana - prvi pakistanski splatter

Zibahkhana - prvi pakistanski splatter

Rodriguez i Tarantino imaju konkurenciju iz - Pakistana. `Zibahkhana` nudi mutave zombije, krvoločnu obitelj i jednoga veseljaka s kladivom.

m.k. 01.05.2007 0 komentara

Zibahkhana - prvi pakistanski splatter

Ako ste mislili da poludjele ubojice s maštovitim spravama za mučenje možete pronaći samo u bespućima Teksasa i Australije, a spore i mutave zombije u loše sinkroniziranim talijanskim filmovima, promislite opet! Eksploatacijski film opet je in, a uz Rodriguezov & Tarantinov `Grindhouse` (kojeg jedva čekamo unatoč neslavnim rezultatima na boxofficeu), jedan od zanimljivijih naslova pojavio se iz ni manje ni više nego – Pakistana!

`Zibahkhana` ili `Hells Ground` govori o skupini tinejdžera koji odlaze na cjelonoćno putovanje na rock-koncert, uživajući pritom u glazbi, drogama i svemu ostalom što, barem u američkim filmovima, vole mladi. No pakistanka mlađarija odlučuje krenuti prečacem i pritom nabasa na hordu gladnih zombija mesoždera. Ali tu nije kraj njihovim nevoljama jer u obližnjoj šumi živi krvoločna obitelj i njihov obiteljski mezimac, koji nema motornu pilu, ali zato vješto barata kladivom. I raspoložen je za igranje lovice i... koješta drugo.

Ako ste već počeli kolutati očima zbog prožvakane priče i nimalo suptilnih posveta Romeru, Fulciju i Hooperu nitko vas ne krivi. No, na fearnet.com uvjeravaju nas da nije riječ o čistom kuriozitetu već i o zabavnom filmu s puno mračnog humora pa i socijalne kritike. Skylar Gahagan istaknuo je kako smještanje poznate priče u (nama) egzotični pakistanski milje daju događajima auru nepredvidivosti, čak i kada krenu već dobro utabanim putevima.

Foršpan obećava puno akcije, a make-up efekti izgledaju sasvim solidno, iako je film  snimljen digitalnom kamerom s minimalnim budžetom. Kaže opet Gahagan: `Posjeduje onaj šarm nepostojećeg budžeta, zbog kojeg je kreativnost nužda, a ne izbor.`


'Zibahkhana', r: Omar Ali Khan

Pakistanska filmska industrija naziva se još i Lollywood, a središte joj je u gradu Lahoreu. Vrhunac je doživljavala 70ih i 80ih godina, s 11 aktivnih studija i 100njak filmova godišnje. Tijekom 90ih situacija se promijenila, a proizvodnja je pala na 40ak filmova produciranih od samo jednoga studija. Danas ih se snima još manje i većna ih je nezavisnih.

`Zibahkhanu` je režirao pakistanski filmski kritičar Omar Ali Khan u nezavisnoj produkciji, makar mu glumačka ekipa broji i neke od veterana pakistanske filmske industrije (Rehan i Najma Malik), a za make-up efekte zadužen je Nawab Sagar koji je zanat ispekao u brojnim mainstream projektima. Direktor fotografije Najaf Bilgrami i montažer Andy Starke svoj su pak zanat izučavali u Londonu.

`Zibahkhana` se trenutno šeće po specijaliziranim svjetskim festivalima, a distribuira je `Mondo Macabro`, distribucijska kuća orijentirana na opskurne naslove svjetske kinematografije. `Bilo da je riječ o argentinskim vampirima, pakistanskim zombijima, francuskim seks-ubojicama ili indonezijskim terminatoricama, mi imamo ono što tražite`, hvale se oni.

Na kraju spomenimo još i to da `Zibahkhana` jest prvi pakistanski splatter, ali nije i prvi horor. Naime, 1967. Khwaja Sarfraz snimio je `Zinda Laash` (poznat i kao `Drakula u Pakistanu`), vampirski film hamerovskog okusa, s puno pjevanja, plesanja i vampira.


Zinda Laash, r: Khwaja Sarfraz

Film je doživio uspjeh kod publike i kritike, ali mu pakistanski cenzori nisu bili baš skloni pa su zbog seksualno sugestivnih prizora plesa prijetili zabranom i rezanjem. `Zinda Laash` tako je postao prvi film u Pakistanu sa zloglasnim predikatom X.

Komentari

Nema komentara.