Gondryeve pjesme, Gondryevi snovi - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Gondryeve pjesme, Gondryevi snovi

Gondryeve pjesme, Gondryevi snovi

Hmmm, Michel bez Kaufmana? Ni mi ne možemo vjerovati, ali dogodilo se, a film svi proglašavaju remek djelom.

p.h. 02.03.2006 0 komentara

Gondryeve pjesme, Gondryevi snovi

Dragi naši gondrofili i gondrolozi, ako ste se uplašili podužim izbivanjem obožavanog vam Michela s naših stranica, smirite se, živ je, zdrav i radno sposoban. SF uradak 'The Science of Sleep' s kojim se predstavio u Berlinu i na Sundanceu, gdje je u rekordnom roku prodan Warner Independent Picturesu za 6 milijuna $, upravo ubire najpovoljnije kritike na svim siteovima, a i jedan dokumentarac mu je netom izišao preko bare.

Sa 'The Science of Sleep' službeni je Bjorkin spotmejker konačno stavio točku na i svojoj 'cerebralnoj' trilogiji i proučavanju mračnih struktura ljudske psihe ('Ljudska priroda' i 'Vječni sjaj nepobjedivog uma') i, po prvi put odriješio Charlieja Kaufmana pisarskih dužnosti prihvativši se formule 'sam svoj majstor od scenarija'. I uspio je, a vidjelice tvrde da je 'Science', za koji su se producenti na Sundanceu počerupali, totalna Gondrijevska vizija, te da spada u onu skupinu filmova koju će zahtjevnije gledateljsko oko morati pregledati dvaput, poput Gilliamovog 'Brazila' i vlastitog mu 'Vječnog sjaja'.

The Science of Sleep

Povratak u djetinji svijet mašte i lutaka kritičari uspoređuju s vizijama Tima Burtona, posebno iz 'Pee Weejevih pustolovina'. Radnja se vrti oko života povučenog i kreativnog sanjara Stephanea (svi hvale energičnu glumu Gaela Garcie Bernala) koji se nakon očeve smrti vraća iz Mexica u rodni Pariz tražeći posao. Podrumski gig u učmaloj firmi koja proizvodi kalendare, zbog kojeg je došao, ispada totalna katastrofa, a dečko se zaljubljuje u susjedu Stephanie (Charlotte Gainsbourg). No, Stephanea muče vrlo intenzivni snovi (ljubitelji nadrealnog će navodno biti oduševljeni scenom s paukom tipkačem, kartonskim gradom i morem od celofana) koji su u filmu ravnomjerno zastupljeni kao i stvarnost tako da sve izgleda kao filmski prikaz REM faze sna.

Likovi u podjednakoj mjeri pričaju engleski, francuski i španjolski, pa je dojam konfuzije, potpomognut uvrnutim vizualnim kompozicijama i korištenjem ultra brzih leća snimatelja Jean-Louis Bompointa još jači. Ipak, našlo se i podosta nezadovoljnika koji tvrde da bi film bio puno bolji da je Gondry prepustio scenarij Kaufmanu, a Todd McCarthy s Varietya film naziva nepotisnutom dječjom igrom koja na momente tendira da se pretvori u konfekciju. E, pa, poštovani gospodine Todd, ne vjerujemo dok sami ne vidimo!

Dave Chapelle's Block Party

Kao što smo vam najavili, ni to nije sve, ovih dana američku je premijeru doživio i 'Dave Chappelle's Block Party', film inspiriran dokumentarcem 'Wattstax' Mela Stuarta o tzv. crnom Woodstocku iz 1973. U filmu Gondry prati komičara Davea Chapellea u organizaciji i vođenju brooklynskog partija na kojem sudjeluju Kanye West, Mos Def, Talib Kweli, Common, Erykah Badu, Jill Scott, the Roots, Cody ChesnuTT, Big Daddy Kane i Fugees, koji su se okupili nakon sedam godina samo za tu priliku. Inače, Chapelle je cijeli event sam sponzorirao, u filmu je prosvirao bubnjeve, nagovorio prodavačicu iz Daytonskog dućana i hrpu ljudi s ceste da dođe na party, a Erykah Badu je navodno ostala bez svog trademark turbana u jednom naletu vjetra. 

Vi stignete uhvatiti bar dio tog ludila u traileru u kojem Dave dijeli zlatne karte za party slučajnim prolaznicima u Ohiu. Film je kod kritike doživio totalni uspjeh, pa na Rotten Tomatoesu, vjerovali vi to ili ne, nema truleži.

Komentari

Nema komentara.