Oda erotici i Antonioniju - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Oda erotici i Antonioniju

Oda erotici i Antonioniju

Steven Soderbergh, Wong Kar Wai i veteran Michelangelo Antonioni prikazali su na venecijanskom festivalu zavodljivu trilogiju 'Eros', javlja Reuters.

10.09.2004 0 komentara

Oda erotici i Antonioniju

Kako mu i sam naslov kaže, 'Eros' je film posvećen erotici i žudnji, strastima koje uvelike obilježavaju ljudski život. Također to je projekt kojime su mlade redateljske snage Steven Soderbergh i Wong Kar Wai htjele odati počast onemoćalom Antonioniju. Rad tog  91-godišnjeg majstora filmske umjetnosti već šest desetljeća inspirira mnoge umjetnike. 

Potvrdio je to i sam Kar Wai rekavši: 'Bio je svjetlo u tami za mene i mnoge filmaše moje generacije.' 'Eros' se sastoji od tri vinjete. Prvu je režirao Kar Wai koji je autor hvaljenih filmova poput '2046' i 'In the Mood for Love'. Njegova priča zove se 'The Hand' i poigrava se erotičnom pričom o krojaču i kurtizani te raskošnom fotografijom i mračnom atmosferom.

Druga priča, Soderberghov 'Equilibrium', je čista suprotnost. Pomalo perverzna komedija s Robertom Downeyem u glavnoj ulozi odvija se u New Yorku 50-ih godina. Reklamni stručnjak posjećuje psihijatra kako bi otkrio što znače njegovi misteriozni erotični snovi i time potiče svoju kreativnost.

U ovom je projektu trebao sudjelovati i Pedro Almodovar, ali ga je u posljednji čas zamijenio Soderbergh. Nagrađivani redatelj 'Traffica' i 'Seksa, laži i videovrpci' progurao se umjesto Almodovara i priznao: 'Želio sam svoje ime na posteru s Michelangelom Antonionijem.'  

Posljednja priča 'Erosa' djelo je samog Antonionija, jednog od najutjecajnijih talijanskih redatelja. On se pozabavio vječnim jazom između muškaraca i žena u priči 'The Dangerous Thread of Things'. Radnja je smještena u prekrasan toskanski krajolik i mnogo je eksplicitnija od ostalih priča.  

Antonionijevi najveći filmski uspjesi su 'Blowup' (koji je bio nominiran za Oscara) i 'L'Avventura'. Mnogi su smatrali da će se njegova karijera ugasiti nakon teškog moždanog udara kojeg je pretrpio 1983., ali veliki redatelj i dalje stvara i inspirira mnoge poput Martina Scorsesea koji je rekao da je Antonioni 'pjesnik s kamerom'. 

Komentari

Nema komentara.