Ljubav i umjetnost na ZFF-u - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Ljubav i umjetnost na ZFF-u

Ljubav i umjetnost na ZFF-u

Nakon četverokuta, evo i jednog ljubavnog trokuta na ZFF-u, a imamo i Banksyjeve savjete kako prodati umjetnost!

s.p. 21.10.2010 0 komentara

Ljubav i umjetnost na ZFF-u

8. ZFF pokazao je da Xavier Dolan nije bio jednokratni talent, a problemi useljenika, patrijarhalnosti i rasizma ostali su vječna tema angažiranih filmova. Vidjeli smo i dokumentarac o slavnom uličnom umjetniku Banksyju koji bi uz Dolanov film trebao biti i jedan od glavnih favorita za nagrade.

'IZMIŠLJENE LJUBAVI' ('LES AMOURS IMAGINAIRES'), r: Xavier Dolan
Evo filma koji nastavlja tradiciju frankofonih filmova o ljubavnim trokutima, od 'Julesa i Jima' pa do 'Sanjara' (u jednoj sceni pojavljuje se i glumac iz 'Dreamersa', Louis Garrel!). U tom trokutu su dečko koji je gay, frendica koja je hetero i dečko koji je tko zna što po seksualnom opredjeljenju i izgleda kao anđeo. Kvaka je u tome da su oboje prijatelja zaljubljeni u njega - ili samo misle da su zaljubljeni? Kao i u svom debitantskom filmu (drami 'Ubio sam majku' koja je osvojila prošli ZFF!), gay mladića glumi Xavier Dolan, otvoreni gay filmaš koji je autor, pardon - auteur koji glumi, piše, producira i režira svoje filmove.

Najzanimljivije je da je Dolan tek prešao dvadesetu, a već eksperimentira sa stilovima i priča o neurozama, ljubavi i zaljubljenosti kao da je zreli Woody Allen. Dio kritičara mu zamjera da je samodopadan kao i njegovi narcisoidni likovi, ali film će sigurno svidjeti onima koji vole stilizirane filmove, a priznajem i da sam ja među njima. Jako se osjeća utjedcaj francuskog Novog vala i Wong Kar Waia, cijeli film je ispunjen gestama, stylingom, citatima i kul soundtrackom kojeg obično pratimo u slow-motionu. Ako Zagreb Film Festival postoji da svijetu otkrije nove filmske talente, ovo je dokaz da je uspio - 'Izmišljene ljubavi' nude puno stila, humora, flerta, vizualnog i glazbenog užitka za filmske sladokusce.


'Izmišljene ljubavi, trailer.

'URADI I BJEŽI'
('EXIT THROUGH THE GIFT SHOP'), r: Banksy
Već smo detaljno najavili ovaj pseudodokumentaristički film o majstoru grafita Banksyju, a sada smo ga konačno i vidjeli. Banksyja je najbolje predstaviti kroz svoje radove - taj anarhist, antikapitalist i zafrkant tiska funte sa slikom princeze Diane, na zidove lijepi 'reklame' s natpisom 'još jedna usrana reklama', a uspio je oslikati i zid na Zapadnoj obali, što su mediji popratili nadimkom 'West Banksy'. Film prati akcije i intervencije slavnih uličnih umjetnika, a ujedno je i zabavna satira koja govori o popularnoj umjetnosti koja se prodaje uz pomoć slavnih imena, plagiranja, citiranja i skandala, a ponajviše uz pomoć manipulacije medijima.  

'KAD ODEMO' ('DIE FREMDE'), r: Feo Aladag
Možda je za Angelu Merkel multikulturalizam mrtav, ali on itekako živi u njemačkom filmu. Izvorni naslov drame 'Kad odemo' je 'Tuđina', a jedna od tema filma je podijeljenost identiteta kojom se bavi brojni filmaši iz reda njemačkih Turaka, od Fatika Akina pa nadalje. Najveći problem s kojim se ta zajednica suočava je patrijarhalna tradicija koja najviše tlači (emancipirane) žene. Glavna junakinja film je djevojka koja sa sinom napušta nasilnog supruga u Istanbulu i bježi natrag svojoj obitelji u Berlin, zbog čega joj prijeti osveta zbog 'narušavanja časti obitelji'. Posebna vrijednost filma je odlična gluma Sibel Kekilli koja je već igrala sličnu ulogu u 'Glavom kroz zid' i dobila nagradu na Berlinaleu, a onda se otkrilo da je radila kao porno glumica pa je i sama doživjela slične stvari kao i njezine junakinje. Realistična drama nudi i dojmljivu glazbu Maxa Richtera, a nedavno je proglašena i njemačkim kandidatom za Oscara.


'Izbavi nas od zla', trailer.

'IZBAVI NAS OD ZLA'
('Fri os fra det onde'), r: Ole Bornedal
Danski film odvija se u malom gradu u kojem dolazi do nasilja kad pijani vozač kamiona Lars pregazi mještanku i prebaci krivnju na bosanskog izbjeglicu. Bosanca glumi naš Bojan Navojec, pa je i film u popratnom programu 'Strano, a naše'. Ovaj angažirani triler je danska verzija klasika 'Psi od slame' koja kroz kritiku ksenofobije pokušava pokazati da je 'nešto trulo u državi Danskoj', i to kroz perspektivu mirne, građanske obitelji u kojoj mama poučava djecu da nema zlih, već samo nesretnih i tužnih ljudi, no kasniji događaju ju demantiraju. Redatelju Bornedalu treba sat vremena da pripremi teren i prikaže zatucanost male zajednice, a onda u zadnjoj trećini kreće žanrovski obračun u stilu američkih filmova. Zanimljivo i dobro snimljeno, mada i dosta predvidljivo, a treba pohvaliti i dobru uloge norveške glumice Lene Nystrom koja je kod nas poznata samo kao pjevačica Aque ('I'm a Barbie Girl'...).

Komentari

Nema komentara.