Uskladite kalendare - ZFF odsad u studenome! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Uskladite kalendare - ZFF odsad u studenome!

Uskladite kalendare - ZFF odsad u studenome!

13. ZFF se održava u studenome i traje jedan dan duže. Predstavit će se prvi filmovi BH redatelja, a čeka vas i retrospektiva Orsona Wellesa!

s.p. 16.09.2015 0 komentara

Uskladite kalendare - ZFF odsad u studenome!

Zagreb Film Festival ove će se godine prvi put umjesto već tradicionalno u listopadu, održati u studenome, točnije od subote, 14. do nedjelje, 22. studenoga u kinima Europa i Tuškanac te na nizu drugih gradskih lokacija. Potaknuti željom da osiguraju još kvalitetniju i raznovrsniju filmsku ponudu, organizatori su uskladili kalendare s najprestižnijim svjetskim festivalima, poput Venecije i Toronta te s partnerskim festivalom LIFFE iz Ljubljane pa tako ZFF ove godine stiže kasnije, no i dalje ostaje nezaobilazni dio zagrebačke jesenske ponude. Također, festival će ove godine trajati jedan dan duže, što nam donosi još veći broj projekcija, filmova i programa.

ZFF je od samog početka programski usmjeren k predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora, a u glavnom programu kroz proteklih 12 godina natjecali su se danas renomirani redatelji poput Antona Corbijna, Stevea McQueena, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva, Uberta Pasolinija i dr. Od ove je godine fokus glavnog programa na igranim filmovima te će dokumentarni filmovi biti prikazivani isključivo u popratnim programima. Nezaobilazni dio glavnog programa ZFF-a čine Kockice, program povećen recentnom domaćem kratkom metru, koje ove godine slave deset godina postojanja što će Festival prikladno obilježiti popratnim aktivnostima.

Uz glavni program, ZFF i ove godine donosi već poznate popratne programe: Moj prvi film u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca predstavit će debitantske naslove značajnih bosanskohercegovačkih redatelja, a Velikih 5 već tradicionalno donosi odabrana nova ostvarenja iz najvećih europskih kinematografija. Popratni program uključuje i nekoliko atraktivnih noviteta: Making of  - program koji će filmljupcima dati uvid u još jednu zanimljivu dimenziju procesa nastanka filmova, te program istočnoeuropskih horora koji donosi filmske raritete nastavljajući se na ZFF-ov kinotečni žanrovski program (poput istočnoeuropskih vesterna i SF-ova). Filmske sladokusce zasigurno će posebno razveseliti vijest da ZFF retrospektivom filmova Orsona Wellesa obilježava 100. godišnjicu rođenja i 30. godišnjicu smrti ovog kultnog redatelja čiji se važan dio stvaralaštva vezuje upravo uz Hrvatsku.

Komentari

Nema komentara.