Završena IDFA - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Završena IDFA

Završena IDFA

Završen je najveći festival dokumentarnog filma. Glavnu nagradu Joris Ivens dobio je izraleski film Checkpoint Yoava Shamira, opisan kao 'apsurdni teatar izraelske stvarnosti'.

t.r. 02.12.2003 0 komentara

Završena IDFA

78-minutni film govori o događanjima na kontrolnim točkama u blizini Nablusa, Ramallaha i Hebronu u pojasu Gaze. Film se sastoji od serije susreta vojnika i Palestinaca na kontrolnim točkama,s nemaju nikakvih zajedničkih točaka osim stvarnosti u kojoj se događaju. Zanimljivo, ovo je prvi put da je izraelski film dobio prvu nagradu na IDFA-i, a ukupno je prikazano šest filmova iz te zemlje s prilično sličnom tematikom.

Specijalna nagrada žirija pripala je filmu The Corporation kanadskog tandema Jennifer Abbott i Marka Achbara. Film traje čak 2 sata i 25 minuta, a govori o prevlasti korporativnog režima i opasnostima koje prijete od njihove nemoralnosti u stjecanju profita. Film je napravljen po bestseleru Joela Bakana The Corporation: The Pathological Pursuit of Profit and Power, a dovodi do zaključaka koji mogu potaknuti na akciju. Glavnu dokumentarnu riječ vode mozgovi Noam Chomsky, Naomi Klein i Michael Moore.

Noam Chomsky

Srebrni vuk je pripao filmu Surplus – Terrorized Into Being Consumers švedskog redatelja Erika Gandinija, koji razmatra reklame, najmoćnije oružje otkad je ljudske vrste. Antiglobalizacijski guru Johne Zerzan u filmu tvrdi da jedino destrukcija fast food restorana i lanaca trgovina jedini odgovor od 'konzumerističkog terorizma'. Zvuči više nego dovoljno zanimljivo.

Međunarodna nagrada kritičara za najbolji dugi dokumentarac, kao i nagrada publike pripala je filmu My Flesh And Blood. Glavna junakinja filma, Susan Tom, uvjerena je da su djeca dar, čak iako nešto nije u redu s njima. Iz propalog braka ostala su joj dva sina, dvije posvojene kćeri, a kasnije je posvojila još devetero hendikepirane i bolesne djece. Film prati Susan i njenu borbu kroz nekoliko godina, a kako je nagrađen i od kritike i od publike, ako vam se ukaže prilika, obavezno ga pogledajte.

Međunarodnu nagradu kritičara za kratki dokumentarac dobio je The Very Best Day Rusa Pavel Medvedeva. Junak filma je Pavel Čilin, bivši član benda koji po njegovom ukusu nije svirao dovoljno glasno. Danas u prekrasnom krajoliku i miru sela izrađuje orgulje, a detalje seoske svakodnevice je Medvedev pažljivo pretočio u poetični dokument.

Aileen: Life and Death Of A Serial Killer

Dobitnik posebne nagrade Amnesty Internationala je film Aileen: Life and Death Of A Serial Killer. Tema filma je Alieen Wuornos, prva amerikanka serijski ubojica o kojoj je redatelj Nick Broomfield 1992. godine već snimio film Aileen Wuornos: The Selling Of A Serial Killer. Sada je Aileen promijenila izjavu – priznala je da je hladnokrvno ubila sedam ljudi. Tema kao stvorena za nagradu AI-a.

I još riječ dvije o festivalu. Očekivano, ovogodišnji IDFA bio je najuspješni u povijesti. 200 filmova pogledalo je 110 tisuća gledatelja, 10% više nego prošle godine, dok je zarada od prodanih ulaznica porasla za 20% - s 300 na 365 tisuća eura. Na festivalu je sudjelovalo 1900 profesionalaca, što je 340 više nego lani, te 250 novinara iz cijelog svijeta.

Zanimljiva opcija, koju bi trebao omogućiti svaki festival, je mjesto za druženje. Ako ne u stvarnom stvijetu, onda barem u virtualnom. Preko D-Word tima i njihovog foruma, sudionici festivala mogli su se dogovarati, preporučivati filmove, i štogod su htjeli. Jako korisno za kvalitetno ispunjavanje vremena. Baš kao i filmski.net :)

Komentari

Nema komentara.