Pazite! Stiže Moore! - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Pazite! Stiže Moore!

Pazite! Stiže Moore!

Kao što znate, Michael Moore je najavio da se u dokumentarcu 'Sicko' planira pozabaviti američkim zdravstvom. Dovoljno za uzbunu u tom sektoru.

t.r. 24.12.2004 0 komentara

Pazite! Stiže Moore!

Kako je s 'Fahrenheitom' podigao golemu medijsku prašinu, pod velikim pvećalom će se naći i svaki slijedeći njegov projekt. Naročito što se tiče onih koji bi od njega mogli imati štete. Kad je 'Sicko' u pitanju, štetu bi mogli imati proizvođači lijekova. Stoga ih je čak šest velikih proizvođača u Sjedinjenim Državama, uz blagdanske čestitke uputilo i upozorenje svojim zaposlenicima – pazite na Moorea!

Tvrtke se boje da će Moore za vrijeme snimanja poslužiti 'intervjuiranjem iz zasjede', tehnikom s kojom smo se mogli upoznati u njegovim prethodnim dokumentarcima. 'U našim online novinama smo objavili informaciju da Moore snima dokumentarac – i ako vidite naboranog tipa sa šiltericom, znate tko je.' – izjavio je glavom i bradom Stephen Lederer, glasnogovornik odjela za globalna istraživanja i razvoj tvrtke Pfizer. Ne znamo da li se sjećate da je posljednji skandal u hrvatskom zdravstvu bio vezan upravo za tu tvrtku.

Među kompanijama koje su uputile slična upozorenja, u kojima se zaposlene insturira da ne odgovaraju na Mooreova pitanja, nego da ga upute na tvrtkin odjel za komunikacije, su i Glaxosmithkline i AstraZeneca. 'Mooreov dosadašnji rad je obilježila negativnost, tako da možemo pretpostaviti da 'Sicko' neće biti pošten i izbalansiran film. Njegovi filmovi su više doku-drame nego dokumentraci.' – izjavila je Rachel Bloom, izvršna direktorica korporativnih komunikacija tvrtke AstraZeneca.

S druge strane, Moore osjeća da će film, koji bi trebao ugledati svjetlo dana 2006. godine, pogoditi u žicu svakog običnog Amerikanca. 'To što vas zajebe vaš liječnik dok vas farmaceutske tvrtke uvjeravaju da ste bolesni je tipično američko iskustvo.' – smatra Moore.

Što vi mislite? Bi li se farmaceutski giganti zamarali slanjem priopćenje o Mooreu da nemaju što skriti? Naše iskustvo s neispravnim dijalizatorima Baxxtera, cijeli niz problema u zdravstvu (koje nam je toliko sjajno da se ministar zdravstva Andrija Hebrang liječi u inozemstvu), ukazuje da bi Moore i kod nas mogao snimiti dokumentarnu seriju na tu temu. Po logici reciprociteta, u Americi bi mogao snimiti i dokumentarnu sapunicu...

Komentari

Nema komentara.