Wallace i Gromit na Animafestu - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Wallace i Gromit na Animafestu

Wallace i Gromit na Animafestu

Animafest ima ugledne goste: posjećuju ga animacijski studiji ACME Filmworks, Folimage i Aardman!

s.p. 11.05.2010 0 komentara

Wallace i Gromit na Animafestu

Zagrebački Animafest i ove godine priprema zanimljiv popratni filmski program, i to s radovima tri velika svjetska animacijska studija: ACME Filmworksa, Folimagea i Aardmana.

Aardman - 'Angry Kid'

Aardmanovi likovi Wallace i Gromit postigli su svjetski uspjeh, a na Animafestu se pruža prilika pogledati ih u velikom hitu nazvanom 'Pogrešne hlače'. Niz drugih omiljenih animiranih likova također su djelo ovog studija: Morph, Ljubičasti i Smeđi, Angry Kid, Rex the Runt, Janko Strižić. Većina njih 'okupit' će se na i ovogodišnjem festivalu. Utemeljitelji Aardmana, Britanci David Sproxton i Peter Lord, krajem 60-ih i početkom 70-ih godina radili su kratke animirane filmove koristeći glinu i 16 mm kameru. 40 godina kasnije njihov je studio jedna od vodećih svjetskih tvornica animacije.

Čak sedam Aardmanovih filmova nominirano je za Oscara, a osvojili su četiri. Osnovne karakteristike njihovih filmova su sjajne priče, parodirani likovi i impresivna animacija. Dobitnik Velike nagrade na prošlom kratkometražnom Animafestu 2008., film 'Sestre Pearce' Luisa Cooka, proizišao je upravo iz ovog animacijskog studija. Program pripremljen za ovogodišnje izdanje Animafesta pokriva gotovo 30 godina rada studija: riječ je o eklektičnom spoju kratkih filmova, reklama, kratkih namjenskih animacija, glazbenih spotova i serija.

Folimage - 'Žablje proročanstvo'

Francuski studio Folimage specijaliziran je za proizvodnju filmova sličicu po sličicu, a u svojoj filmografiji sadrži niz kratkih animiranih filmova, TV reklama i TV serija te dugometražnih filmova. Nakon više od 25 godina rada, Folimage je razvio svoju jedinstvenost proizvodeći edukativne dječje serijale koji su postigli uspjeh u cijelom svijetu. 

Paralelno je razvio i produkcijsku struju za kratke umjetničke filmove afirmiranih autora, te tako postao kreativno mjesto gdje se susreću vrlo uspješni autori današnjice: Michaël Dudok de Wit, Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol, Solweig von Kleist, Sarah Roper, Jean-Luc Greco, Catherine Buffat, Konstantin Bronzit, Félix Dufour-Laperrière, Régina Pessoa. U posljednjih nekoliko godina studio se okrenuo produkciji dugometražnih filmova: njihov prvi dugometražni uradak 'Žablje proročanstvo' bit će prikazan na festivalu. O zahtjevnosti tog projekta svjedoči podatak da je za kompletnu realizaciju istog bilo potrebno čak šest godina rada. 

ACME Filmworks - 'Dobre vibracije' 

Treći studio čiji će radovi će biti predstavljeni na Animafestu je ACME Filmworks. Inicijalni cilj tog studija pri osnivanju bio je okupiti relevantne nezavisne animatore i pomoći im pri sklapanju poslovnih ugovora, ali i sufinancirati razne neovisne projekte. Takav altruistički pristup rezultirao je činjenicom da danas u sklopu istog djeluje preko pedeset animatora sa svih strana svijeta. Na Animafestu će biti prikazan program najboljih reklamnih spotova nezavisnih američkih animatora u produkciji studija ACME Filmworks povodom 20 godišnjice njegova osnutka. 

Podsjećamo da će se Animafest posvećen kratkometražnom animiranom filmu održati od 01. do 06. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Movieplex. Jubilarno 20. izdanje prikazat će više od 450 kratkih animiranih filmova iz 40 zemalja diljem svijeta, a 128 filmova konkurira u četiri natjecateljska programa. Službeni program uključuje i tri panorame, a predviđeni su i bogati popratni programi. Više informacija pogledajte na službenim stranicama Animafesta.

Komentari

Nema komentara.