Rekordni broj Hrvata na Animafestu 2006. - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Rekordni broj Hrvata na Animafestu 2006.

Rekordni broj Hrvata na Animafestu 2006.

Za Veliko natjecanje 17. Animafesta /12.-17. 06./ odabrano je 69 filmova, od čega i rekordan broj hrvatskih radova, njih čak 3! A ima toga još….

i.a. 28.03.2006 0 komentara

Rekordni broj Hrvata na Animafestu 2006.

Selekcijska komisija 17. svjetskog festivala animiranog filma, popularnog Animafesta, pregledala je pristiglih 1556 filmova iz 65 zemalja te za Veliko natjecanje izabrala zgodnu brojku od 69 radova. Među njma se u konkurentnom odnosu nalaze i 3 hrvatska rada, rekordna 3, kako je kazao Milan Trenc, član selekcijske komisije, referirajući se na prijašnje sušne godine. Osim Trenca, pregledu i odabiru kumovali su Heather Kenyon (SAD), Heikki Jokinen (Finska) i Olivier Catherin (Francuska), a konačni izbor trebao bi nam predstaviti najnoviju kratkometražnu animiranu produkciju, dakle Hrvati ove godine surfaju na vrhu kreste.

Čast da ove godime brane domaćicu trobojnicu na Animafestu dopala je radove:
*'Levijatan' u produkciji Kengesa i režiji Simona Bogojevića-Naratha /rad je uvršten i u službeni natjecateljski program nadolazećeg izdanja Annecy-ja/,  
*'Silencijum' u produkciji Kreativnog sindikata i režiji Davora Međurečana i Marka Meštrovića te
*'U susjedstvu grada' u produkciji 'Ars animata studia' i režiji Joška Marušića.

Levijatan, Simon Bogojević-Narath

O svim tim filmovima pisali smo vam i na našim stranicama, još dok su sami projekti bili u ranim fazama produkcije. Zaista ih je lijepo vidjeti u društvu respektabilnih radova međunarodnih im kolega. Naime, i površan prelet preko ostalih 66 radova otkrio nam je zavidnu količinu slatkiša o kojima vam tupimo evo već dvije godine i vrlo smo sretni da ćemo ih uspjeti i pogledati. A scan je detektirao:
*'Old Crocodile' Kojia Yamamure, novog rada pobjednika Animafesta 2004. godine ('Atama –yama' / 'Gora glava'). 'Krokodil' je prikazan na Annecyju 2005. godine, a novi rad japanskog autora koji je svoje prvo djelo izanimirao s nepunih 13 godina jedva čekamo.
*'Ryan' Chrisa Landretha, prepopularnog rada rađenog u Mayi, opjevane, odgledane i iznagrađivane pomaknute biografije kanadskog čudaka/genijalca, još jednog animatora , ali i kipara, Ryana Larkina.
*'The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello' Anthonyja Lucasa osvojila je žiri na Annecyju 2005. godine, koji joj je dodijelio Veliku nagradu, pa kako ne bi i naše selektore. No, sve je počelo još na divovskom australskom festivalu kratkoga filma, Flickerfestu, gdje je dobio nagradu za najbolju animaciju.

The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello, Anthony Lucas

*'City Paradise' Gaëlle Denis još je jedna animirana pobjednica s Flickerfesta, a bogme i s ovogodišnje francuske kratke fešte Clermont-Ferranda. O radu smo vam pisali nakon što je prikazan i u našem susjedstvu, na SFF-u, ne propustite se stoga malo bolje upoznati.
*'The Aroma of Tea' Animafestovog dugogodišnjeg prijatelja Michaela Dudoka de Wita eksperimentalan je rad napravljen uz pomoć čaja na papiru.
*'Christies, The -Episode 1- Oh, George', obiteljska drama ljubljenoga Phila Mulloya s o! tako dragim smislom za humor…………

Velika konkurencija Animafesta naglašeno je eksperimenalne prirode, a tomu se mogu osvjedočiti i neki od mnogobrojnih posjetitelja prošle godine održanog festivala 25fps gdje smo mogli vidjeti nekolicinu radova uvrštenih u ovaj program; 'Flesh' Edouarda Saliera, 'Warning Petroleum Pipeline' Jana van Nuenena /ujedno i jednog od pobjednika po izboru Freda Campera/ te 'Le Regulateura' Philippea Grammaticopoulosa. Među ostalima smo detektirali i mladu austrijsku eksperimentalnu autoricu liu, frišku pobjednicu netom minuloga Diagonalea, austrijskog festivala domaćeg im filma sa radom int.16/54//son01/30x1. Na Animafestu gledamo njen stariji rad, radio_int 14/37, prikazan, među ostalim, i na njemačkom Transmedialeu.

radio_int 14/37, lia

Pored bogatog Velikog natjecanja, očekuju nas i radovi iz Studentskog natjecanja (90°
Jules Janaud, Raphaël Martinez – Bachel, mljac!, te čak jedan domaći – 'Pociag' u režiji Gorana Stojnića), natjecanje dječjih filmova ('Kućica u krošnji' domaćeg autora Darka Kreča, film prikazan i na prošlogodišnjih Danima hrvatskoga filma) te konkurencija novih medija čiji je sadržaj još uvijek potpuno nepoznat što i nije čudno jer nas od festivala dijele tri mjeseca, filmovi još stižu, pregledavaju se, a cjelokupni program nema niti približno konačni oblik. Ono što jest poznato je ime animatora kojem će se ove godine uručiti nagrada za životno djelo, radi se o gotovo stogodišnjem Rusu Fjodoru Khitruku, najbolja škola animacije opet je ona francuska.

U korist izjave u naslovu ide i informacija o još nekoliko radova domaćih autora koje će, na preporuku selekcijske komisije, biti prikazani u pobočnim, nenatjecateljskim programima, a među njima se krije odličan 'Duplex' Gorana Trbuljaka (naslovna), viđen i nagrađen na DHF-u 2005., ali i prikazan na jesenskom izdanju Animafesta., 'Soldat' Davida Peroča Bonnota, te novi rad Darka Bakliže, 'Teorija odraza'.

Za zagrijavanje informacija dosta, za sve ostale novitete vezane uz ovogodišnje izdanje Animafesta, STAY TUNED!

Komentari

Nema komentara.