Nanut TV: Doviđenja, ali ne i zbogom! - Specials
Home      Specials      Nanut TV      Nanut TV: Doviđenja, ali ne i zbogom!

Nanut TV: Doviđenja, ali ne i zbogom!

Ovim se tekstom povlačim do jeseni. Previše je bolno pisati o filmovima s udaljenosti od preko 20 nautičkih milja do najbližeg televizora.

Jasna Nanut 31.07.2008 0 komentara

Nanut TV: Doviđenja, ali ne i zbogom!

I zato, uživajte ako možete u 'Lijepom Sergeu' (1958.), redateljskom debiju dotad uglednog filmskog kritičara Claudea Chabrola, filmu koji se ujedno smatra (kronološkim) začetnikom francuskog Novog vala. U središtu priče je student teologije François koji posjećuje svoj rodni gradić gdje nailazi na starog frenda, lijepog Sergea, nesretno oženjenog i sklonog čašici, pa mu odlučuje pomoći... Kao 'nevjerojatno zrelo ostvarenje za jednog debitanta', 'Lijepi Serge' vrlo jasno demonstrira Chabrolov nevjerojatni filmmakerski talent, njegovu strast da prodre u dubinu duše likova, sklonost društvenoj kritici i opsesiju psihološkom dramatikom... Obavezno pogledati, snimiti i arhivirati.

15 godina kasnije, da ste se vozili nekom sporednom kalifornijskom cestom, možda biste pokupili dvojicu probisvijeta. Nemalo biste se iznenadili kad biste skužili da su ćelavac i niži lajavac zapravo Hackman i Pacino koji su te 1973. stopirali u dronjcima kako bi se pripremili za film 'Strašilo', road movie u režiji istog onog Jerryja Schatzberga koji je dvije godine ranije napravio 'Paniku u parku droga', također s Pacinom.

Gledati njih dvojicu kao skitnice u potrazi za boljim sutra bit će pravi užitak, pogotovo s obzirom da je Pacino tada imao 33, dakle nije patio od manije 20-minutnih završnih govora kojima bi ne samo presolio pamet svima u prostoriji, već ih i temeljito istuširao. Hackman kao Hackman, tada su mu bile 43, dvije godine ranije snimio je 'Francusku vezu' i bio je fantastičan koliko i ćelav. Doduše, komercijalni nesupjeh 'Strašila' toliko ga je razočarao da se odlučio okrenuti isključivo komercijalnim projektima, ali kada je zarada jamčila kvalitetu filma?


'Panika pod morem', trailer

'Kao umjetnici, moramo isprobavati mnoge stvari, ali iznad svega, moramo se usuditi propasti', govorio je John Cassavetes čija 'Ljubavna strujanja', priču o bratu i sestri koje tumače on i Gena Rowlands, jednostavno morate pogledati.

Nudi vam se i Chabrolov idol Hitchcock, filmom 'Trema' iz 1950., s Marlene Dietrich i Jane Wyman, te 'Panika pod morem', šarmanta, duhovita i bizarna posveta liku i djelu Jacquesa Cousteaua u režiji Wesa Andersona. Okružen galerijom čudnovatih likova, Bill Murray kao glasoviti oceanograf kreće u osvetu svoga partnera kojeg je pojeo morski pas:
'Naći ću ga i uništiti. Ne znam još kako. Najvjerojatnije s dinamitom'.

Doviđenja do jeseni. 

Tjedni raspored za gledanje bez kajanja:

Komentari

Nema komentara.