Avanture male Chihiro - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Avanture male Chihiro

Avanture male Chihiro

Sen to Chihiro no Kamikakushi (2001.)

Buena Vista International / Discovery film i video

125' avantura, animirani, fantastika

Režija:           Hayao Miyazaki

Scenario:        Hayao Miyazaki

Producent/i:   Studio Ghibli

Linkovi: imdb

Avanture male Chihiro

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.78
50
0.00

Animirani film velikog Hayaoa Miyazakija - 'Sen to Chihiro no Kamikakushi'. Pogledajte, razmislite, pogledajte ponovo i naučite ponešto.

Drago nam je da se netko sjetio počastiti domaću publiku sa još jednim remek-djelom ovog majstora animea, naime još jedan od njegovih relativno novijih filmova, 'Princeza Mononoke', mogao se u nas vidjeti u kino verziji. 'Spirited Away' je priča o desetogodišnjoj djevojčici Chihiro koja sa roditeljima zaluta u misteriozni grad, kojim vlada vještica. Kako se u svakom gradu takvog tipa događaju čudne stvari, niti ovaj nije iznimka.

Chihiroini roditelji budu pretvoreni u svinje da bi zatim nestali, a djevojčica ostaje sama u svijetu bizarnih likova i nadrealističnih događaja. Kako bi preživjela, Chihiro mora naporno raditi, a ono što stvarno želi je pronaći roditelje, vratiti ih u ljudski oblik i otići kući. U tome joj pomaže Haku, jedan, kako to ovom mjestu i priliči, čudan i misteriozan dječak.

No u cijeloj toj priči, on je među 'normalnijim' likovima. Chihiro polako upoznaje svijet u kojem se našla i njegove čudne stanovnike pa tako nailazi na Yu-Baabu, gospođu koja zna magiju i čija je dob svima nepoznata, trojicu braće koji imaju samo glave, ne i tijela, tajnovitog čovjeka za kojeg nitko ne zna tko je, odakle je i koja mu je zapravo uloga...

Miyazakijev prepoznatljivi rukopis, što se tiče animacije, koncepcije likova i pričanja priče, ponovo će vas oduševiti. Prije svega, Miyazaki čak i kroz nelijepe događaje publici prenosi pozitivnu poruku i upućuje na vrijedne stvari koje je čovjek zaboravio cijeniti. U ovom filmu redatelj nas podsjeća na moć koju ima riječ. Kako sam Miyazaki kaže: 'riječ je nečija volja, nečija snaga i taj netko'. Iako dodaje da je film rađen kako bi u njemu desetogodišnje djevojčice našle svoje istinite želje, njegova je tematika i priča ozbiljnija i dakeko kompleksnija od većine američnih komercijalnih 'ozbiljnih' filmova.

'Sen to Chihiro no Kamikakushi' je film iz kojeg se doista nešto može i dobiti i, koliko god to zvučalo ofucano, naučiti. Od traženja vlastitog identiteta i volje, preko elemenata japanske tradicije do modernog načina pričanja priče, Miyazaki s nevjerojatnom lakoćom stvara doživljaj, a ne film.