Kajmak i marmelada - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kajmak i marmelada

Kajmak i marmelada

Kajmak in marmelada (2003.)

TV Slovenija / Discovery film i video

90' komedija, drama

Režija:           Branko Ðurić

Uloge: Branko Ðurić, Tanja Ribič, Dragan Bjelogrlić, Igor Samobor, Rene Bitorajac, Vlado Novak

Scenario:        Branko Ðurić

Producent/i:   Janez Jauh

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Kajmak i marmelada

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.50
36
0.00

Redateljski debi iskusne scenske njuške Branka Ðurića Ðure; sarajevskog nadrealiste, vođe Bombaj štampe i omiljenog komičara većine s prostora bivše Jugoslavije.

Film je velikim dijelom autobiografski, kostur cijele priče identičan je onome glavnog glumca i redatelja Branka Ðurića koji već neko vrijeme ne živi u Sarajevu već u Ljubljani.

Špela i Božo su oženjeni. Ona je Slovenka, on Bosanac. Ona je Zaposlena, on ne. Ona je potomak stare građanske intelektualne obitelji, on je klasični odvaljeni i na šalu uvijek spreman Bosanac. Unatoč svim kardinalnim razlikama, oni se ipak jako vole, ali njihova ljubav na stalnoj je kušnji.

Situacija kulminira kada Špeli Božino žuljanje kauča i gledanje televizora dobrano dozlogrdi i odluči ga napustiti. Seli se iz zajedničkog stana i odlazi nazad roditeljima. Vidi Božo da je odnio vrag šalu i počinje tražiti posao. Što je sasvim nova epizoda u kojoj se sa starim 'prijateljem' Bosancem Goranom uvali u još veću nevolju muljajući sa krijumčarenjem ljudi preko granice.

Problemi fino podebljani usamljenošću i žudnjom prema Špeli, more ga jako i u momentu je svjestan da bez nje ne može. Špela pak na drugom kraju grada pati u sterilnom stanu svoje 'građanske' obitelji i želi nazad Boži. Nije sve tako jednostavno kao što se čini. Slovensko bosanska kombinacija izrodit će mnoštvo komičnih situacija dok se par ponovo ne nađe.