Elles - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Elles

Elles

Elles (2011.)

Continental Film

99' drama, erotski

Režija:           Malgoska Szumowska

Uloge: Juliette Binoche, Joanna Kulig, Anaïs Demoustier

Scenario:        Malgoska Szumowska, Tine Byrckel

Producent/i:   Marianne Slot

Zemlja:          Francuska, Poljska, Njemačka

Linkovi:

Imdb, službene stranice

Elles

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
1
0.00

Erotična drama o novinarki (Juliette Binoche) koja istražuje svijet studentske prostitucije. Dok ona 'svršava' na klasičnu glazbu, mlade 'djevojke noći' svršavaju uz sve samo ne klasični seks.

Anne (Juliette Binoche) je dobrostojeća Parižanka, majka dvoje djece i istraživačka novinarka magazina Elle koja radi na članku o prostituciji među studenticama. Djevojke koje pronalazi nisu oduševljene idejom medijske eksponiranosti, no Anne uspijeva nagovoriti dvije na razgovor.
 
Jedna od njih je provokativna Alicija (Joanna Kulig), ambiciozna studentica ekonomije koja je napustila rodnu Poljsku zbog obrazovanja, a druga je suptilna Charlotte (Anais Demoustier), odlučna da iza sebe ostavi provincijalne korijene. Sastanci s njima će se pokazati po­prilično uznemirujućima, te će dovesti do toga da Anne počinje preispitivati vlastita najintimnija uvjerenja o novcu, obitelji i seksu­alnosti...



Film je prikazan na Tribeci, Torontu i Berlinaleu, a naša publika ga je mogla vidjeti na Queer Zagreb festivalu i u sklopu revije MAXtv Filmomanija. Kritičari su pohvalili izbjegavanje senzacionalizma i mudar pristup redateljice koja ne osuđuje nego se trudi razumjeti i kontekstualizirati. Redateljica Malgorzata Szumowska ponekad namjerno ostavlja gledatelje zbunjenim te se publika pita li ljubavnik na ekranu dečko ili klijent studentice i - kakva je razlika?

s.p.