Tragovi na duši - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tragovi na duši

Tragovi na duši

Human Stain (2003.)

Miramax / Discovery film i video

106' drama, romansa, triler

Režija:           Robert Benton

Uloge: Anthony Hopkins, Nicole Kidman, Gary Sinise, Ed Harris, Jacinda Barret

Scenario:        Nicholas Meyer (scenarij), Philip Roth (roman)

Producent/i:   Tom Rosenberg, Gary Lucchesi, Thomas Rosenberg, Scott Steindorff

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Tragovi na duši

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.17
12
0.00

Crnac, koji se cijeloga života izdaje za bijelca, i prelijepa portirka u filmu koji raspreda o rasizmu, skrivenoj brutalnosti, političkj korektnosti i socijalnoj izolaciji.

Drama 'Tragovi na duši', redatelja Roberta Bentona je adaptacija Philip Rothovog romana, dobitnika Pulitzer nagrade, a opisuje sudbinu istaknutog sveučilišnog profesora i dekana čiji je privatni život u opasnosti zbog tajne koju uspješno skriva punih pedeset godina.

Priča je izrazito emocionalna, mnogi je uspoređuju s filmom 'Sati', a opisuje život profesora, Coleman Silka (Anthony Hopkins), Afro-Amerikanca izrazito svijetle puti, koji se cijeli život izdaje za bijelca, Židova i mukotrpnim radom se uspijeva prilagoditi 'bijelome' svijetu.  Njegov život posvećen je obrazovanju i obitelji koja vrvi intelektualcima, voljena žena također je profesorica, a dvoje od njihovih troje djece su profesori, no niti njegovi najbliži, niti okolina u kojoj živi, nema pojma tko je u stvari Coleman Silk.

Jednog dana na predavanju nazove izostale studente pogrdno 'spooks' (duhovi), ne znajući da su oni Afro-Amerikanci, pa taj običan lapsus u kojem se sudbina ironično poigra i baš on ispadne rasist, prijeti uništenju profesorove reputacije, privatnog života, obitelji i karijere u malom gradiću New Englandu gdje živi  i radi. Optužen zbog rasizma dobije otkaz, prijatelji ga napuste, žena umre, a djeca jedva da i pričaju s njim. On ostaje sam sa svojom tajnom.

Prati ga još jedan skandal - afera s mladom ženom Fauniom Farley (Nicole Kidman) zbog koje Silk uzima Viagru poput bombona, a ona se bori protiv nepovjerenja i prošlosti u kojoj je bila zlostavljana. Iako su zapravo iz potpuno drugačijih svjetova, Faunia ga privlači svojom boli i tragedijom koja im je zajednička. Ona je bijela, ali se srami same sebe, svoje prošlosti i sadašnjosti.

Njezin bivši muž i zlostavljač, vijetnamski veteran Lester Farley (Ed Harris), još je jedan dio potresne priče koja govori o rasizmu, nepravdi i ljudskoj povodljivosti za stavovima i vrijednostima okoline. Profesor, Coleman Silk, postaje žrtva, ali ne zbog morala i pravde, već zbog akademske konkurencije, ljubomore, općenito, neznanja i predrasuda. Pokušavajući razjasniti neobičan život čestitog čovjeka predanog edukaciji, pisac Zuckerman (Gary Sinise) mu omogućava iskupljenje rekonstukcijom njegove biografije.

Kritičari dvoje oko izbora glumaca jer Nicole Kidman djeluje nestvarno lijepa za ulogu neobrazovane vratarke, a Hopkins s primjetnim engleskim akcentom pomalo neprikladan za tajnu koju nosi, ali se uglavnom slažu da je Ed Harris bio savršen izbor.

Redatelj, dvostruki oscarovac, Robert Benton, najpoznatiji je zbog svojih filmova 'Kramer protiv Kramera' (1979), 'Places in the Heart' (1984), 'Ničija budala' (1994).  Posljednji 'Tragovi na duši' (2003) ima sve komponente da bude uspješan: kvalitetni glumci, intrigantna fabula bazirana na bujnom i opširnom materijalu, aktualni motivi od rasizma do skrivene brutalnosti, preko  političke korektnosti, ironije i socijalne izolacije. Kako su složeni vidjet ćemo 08. travnja kada će film premijerno biti prikazan i kod nas.