Vitez tame: Povratak - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Vitez tame: Povratak

Vitez tame: Povratak

The Dark Knight Rises (2012.)

Warner Bros. Pictures, Continental film

165' akcija, krimi, drama, triler

Režija:           Christopher Nolan

Uloge: Christian Bale, Tom Hardy, Michael Caine, Gary Oldman, Anne Hathaway, Joseph Gordon-Levitt, Liam Neeson, Morgan Freeman, Marion Cotillard

Scenario:        Christopher Nolan, Jonathan Nolan

Producent/i:   Christopher Nolan, Charles Roven, Emma Thomas

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Vitez tame: Povratak

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
53
0.00

Zadnji film Nolanove trilogije u kojem se ostarjeli Batman (Christian Bale) mora suočiti s opakim Baneom (Tom Hardy) i zagonetnom Catwoman (Anne Hathaway), a baš je krenuo - u mirovinu!

Prošlo je osam godina otkad je Batman nestao i od heroja postao bjeguncem. Preuzevši odgovornost za smrt Harveyja Denta, Vitez tame žrtvovao je sve što je trebalo služiti većem dobru.

Neko je vrijeme ta laž funkcionirala i kriminal je u Gotham Cityu skršen antikriminalističkim zakonom zahvaljujući kojem su kriminalci završili u zatvoru ili su protjerani iz Gothama.

No, sve će se promijeniti dolakom lukavog lopova s nepoznatim planom. Međutim, daleko je opasnija pojava Banea, maskiranog terorista čiji će nemilosrdni plan istjerati Brucea iz egzila.

Batman mu se možda neće uspjeti suprotstaviti - nakon osam godina izbivanja, on je stariji i njegova fizička sprema nije onakva na kakvu smo navikli, a negativac nikada nije bio brutalniji…

Redatelj, scenarist i producent Christopher Nolan kaže: 'Ovaj film bavi se posljedicama djelovanja likova u prethodnim filmovima. Osjećali smo veliku odgovornost ispuniti očekivanja iz prva dva filma, ali i gledateljima dati nešto što još nisu vidjeli. Nije bilo lako.'

Christian Bale objašnjava: 'U prvom filmu vidite tragediju i bol koja motivira bijesnog mladića koji se osjeća beskorisnim i traži svoj put. U drugom filmu otkrio je svoj put i jest koristan. Osam godina kasnije nema jedinu stvar koja mu je davala smisao...dok se ne mora suočiti s novom prijetnjom gradu i njemu samome. Prijetnja dolazi u liku nemilosrdnog maskiranog zlikovca Banea koji je izrazito inteligentan, što ga čini još opasnijim. Batman je prvi put u fizičkoj krizi. Godinama je spavao, a Bane ne samo da je nevjerojatno snažan, već je i nemilosrdan.'

Premijera ovog filma prošla je u znaku strašnog događaja - za vrijeme ponoćne projekcije maskirani napadač ubio je najmanje 12 ljudi i ranio preko 50 muškaraca, žena i djece. Ugledni kritičar Roger Ebert je u članku 'Već smo vidjeli ovaj film' istaknuo da nasilje ne treba povezivati s filmom već s publicitetom - ubojica se želio 'proslaviti' akcijom za vrijeme projekcije najočekivanijeg filma godine.

A film je po mišljenju mnogih gledatelja i kritičara opravdao velika iščekivanja. Proglašen je 'monumentalnim, spektakularnim i uzbudljivim završetkom Nolanove trilogije', te se zaključuje da nakon ovog filma junaci iz filmskih adaptacija suparničkog Marvela izgledaju 'smiješno i djetinjasto'. Hvale se izvedbe Christiana Balea i Michaela Cainea, a veliko iznenađenje je Anne Hathaway koja je mnoge iznenadila svojom efektnom i humornom izvedbom.

Film je obično dobar onoliko koliko je dobar njegov negativac, a Bane u izvedbi Toma Hardyja je naprosto maestralan i zastrašujući, baš kao i karizmatični Joker u 'Vitezu tame'. Hvali se i 'savršeni kraj filma', te moćna glazba Hansa Zimmera. Zanimljivo je da je drugi dio filma nadahnut Dickensovom 'Pričom o dva grada' i Francuskom revolucijom te prikazuje svijet siromaštva i revolucionarnog nasilja, s mnogim aluzijama na nepravedni sustav, stroge i nepravedne zakone i prljave ruke onih koji ga provode.

I Nenad Polimac zaključuje da je 'Vitez tame: Povratak' 'sve samo ne konfekcija, zorna potvrda da filmovi o superjunacima mogu biti krajnje pretenciozni i ambiciozno režirani' te napominje da film 'subverzivno udara na najveće američke paranoje - strah od ekonomskog kolapsa, revolucionarnog prevrata i arapskog terorizma.'

Oni koje zanima samo akcija bit će stoga razočarani brojnim dijalozima i psihološkom razradom likova, a naročito je zanimljiva rekonstrukcija glavnog junaka - Batmana. Iako će Nolanovog Batmana mnogi povezivati sa strašnim incidentom, ovaj 'Vitez tame' prikazan je kao junak koji, iako se bori za pravdu, snosi fizičke i psihičke posljedice nasilja, a jedno od njegovih glavnih pravila je da ne koristi oružje i da ne ubija svoje protivnike.

POSEBNI DODACI:

Batmobile – Svih pet Batmobila skupljeni zajedno na jednom mjestu prvi put u povijsti. Uronite u svaki detalj najjačeg oružja u Batmanovom arsenalu dok putujete kroz rađanje i evoluciju ove tehnološki čudesne i kulturološke ikone.

Kraj Viteza – Opsežan pogled na to kako su redatelj Christopher Nolan i njegov produkcijski tim stvorili epski završetak legende o Vitezu tame.

s.p.