Pljačkaš - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pljačkaš

Pljačkaš

Der Räuber / The Robber (2010.)

Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion, Peter Heilrath Filmproduktion

96' akcija, krimi, drama, triler, biografski, psihološki, sportski

Režija:           Benjamin Heisenberg

Uloge: Andreas Lust, Franziska Weisz, Markus Schleinzer, Peter Vilnai, Max Edelbacher, Johann Bednar

Scenario:        Benjamin Heisenberg

Producent/i:   Michael Kitzberger, Peter Heilrath, Nikolaus Geyrhalter

Zemlja:          Austrija, Njemačka

Linkovi:

službena stranica, Imdb

Pljačkaš

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Istinita priča o maratoncu koji trči u zatvoru, trči dok pljačka banke i trči dok se bori za život.

Ekranizacija istinite priče o čovjeku s mnogo talenata: Johannu Rettenbergeru koji je i uspješni maratonac i serijski pljačkaš banaka. On hladnokrvno i precizno mjeri svoj puls, napor, izdržljivost i učinkovitost, kako za vrijeme treninga tako i za vrijeme pljački nakon kojih bježi pred policijom.

Skriven živi u Beču sa svojom djevojkom Erikom. Ali, njegova strast i ovisnost o adrenalinu, treningu i izvođenju savršenih pljački tjeraju ga da sve to čini čak i do triput na dan. Kad ga otkriju, on bježi pred brojnim policajcima - brzo koliko najviše može...


'Pljačkaš', trailer.

Redatelj Benjamin Heisenberg rođen je u Tübingenu 1974. Studirao je kiparstvo na Akademiji lijepih umjetnosti, a zatim i filmsku režiju na minhenskom Fakultetu za televiziju i film od 1998. do 2005. Zajedno s Christophom Hochhäuslerom i Sebastianom Kutzlijem 1998. je pokrenuo filmski časopis 'Revolver'. Njegov nagrađivani filmski prvijenac 'Schläfer' imao je 2005. premijeru na Kanskom festivalu u selekciji 'Izvjestan pogled'.

Kritičari su film proglasili 'realističkim remek-djelom u stilu Bressona' i 'cerebralnim Jasonom Burneom', a 'Pljačkaš' je izborio i ulazak u službenu konkurenciju Berlinalea. Jedna od najvećih pohvala mu je ta da je Sony otkupio prava na remake na engleskom jeziku i navodno bi u američkoj verziji glavnu ulogu trebao igrati Andrew Garfield. Ovaj debitantski film pojavio se i u konkurenciji 8. Zagreb Film Festivala i zasluženo osvojio glavnu nagradu 'zbog svog suptilnog psihološkog seciranja ekstremnog ljudskog ponašanja', a evo što sam napisao tim povodom:

'Umjesto 'Pljačkaš', pobjednički film ZFF-a se mogao zvati i 'Trkač' ili 'Trči, Johannes, trči' jer je ovo djelo romansirana biografija Johannesa Rettenbergera, austrijskog maratonca koji se proslavio kao pljačkaš. Riječ je o genijalnom akcijskom filmu u pravom smislu te riječi, filmu u kojem je glavni junak stalno u nekom pokretu, poput morskog psa - kao da će umrijeti ako stane. Rettenberger trči u zatvorskom dvorištu, u ćeliji, na maratonu, a najviše onda kada pljačka banke i bježi od policije. Razlog zašto je odabrao karijeru pljačkaša naš junak indirektno objašnjava tako što odgovara na pitanje zašto odbija ponude za posao: 'Nisu se uklapale u moj program treninga'.

Za svoju glavnu sportsku disciplinu Rettenberger odabire 'trčanje s pljačkom banke' i tome se potpuno posvećuje. I kad nam se čini da je naš junak došao do kraja, on i dalje trči...i trči..i trči...do i preko krajnjih granica, kao da su njegov život i karijera pljačkaša jedan maraton bez kraja. Redatelj Benjamin Heisenberg (unuk 'onog' Wernera Heisenberga) odlično i uz puno crnog humora profilira glavnog junaka isključivo kroz akciju, i to kao čovjeka s opsesijom vrhunskog sportaša koja graniči s ludilom.'

s.p.