Bilo jednom na divljem Zapadu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bilo jednom na divljem Zapadu

Bilo jednom na divljem Zapadu

Once Upon a Time in the West (C'era una volta il West ) (1968.)

Paramount Pictures / VTI

165 min. drama, vestern

Režija:           Sergio Leone

Uloge: Henry Fonda, Claudia Cardinale, Charles Bronson, Jason Robards, Gabriele Ferzetti, Jack Elam

Scenario:        Sergio Donati, Sergio Leone

Producent/i:   Fulvio Morsella

Linkovi: imdb

Bilo jednom na divljem Zapadu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.84
38
0.00

dog 05.11.2009 Ocjena recenzije : 0.0

Jedan konj fali.NE.Dva previše.

Da.2 previše.
Pravi epski film.
Sjedete ga gledati poslije ručka a završi prije večere.
To su filmovi.
PUSTINJA PUCNJEVI.
I što mu još treba.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Hrvatski ratnik 22.06.2008 Ocjena recenzije : 1.0

Bilo jednom na divljem Zapadu

Leone je u svojoj karijeri snimio sama remekdjela.Ovaj film mi je najslabiji od svih,radnja je spora glazba mi je nakon nekog vremena dosadila i film ima premalo akcije(u usporedbi s drugim Leoneovim filmovima).No zato ima nešto što nema niti jedan drugi film u povijesti,a to je uvod.Početak filma u kojem trojica odmetnika čekaju vlak(koji vozi Bronsona) je najbolja scena u cijelom filmu i najbolji uvod u film u povijesti istog.Bez ijedne riječi samo zvukovi.Fenomenalno.Ta scena(inspirirana vestern klasikom Točno u podne) u kojoj glumi Jack Elam prvobitno je trebala biti odglumljena s trojicom zvijezda filma Dobar loš i zao Lee van Cleefom,Clintom Eastwoodom i Eliem Wallachom no oni su to odbili jer nisu htjeli glumiti likove koji odmah na početku filma poginu.Šteta,jer da su njih troica to odglumili scena bi bila antologijska i nezaboravna ali i bez njih je ispala super.Svaka čast Leoneu snimio je svoje najslabije remekdjelo koji drugi režiser je to uspio napraviti,

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

lejla_s982 19.04.2007 Ocjena recenzije : 0.0

biraj

volj ti film, volj ti muzika, biraj brate...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Leone 28.11.2006 Ocjena recenzije : 3.33

Bio jednom jedan genije

Zadnji vestern legendarnog Sergija Leonea nam prikazuje propast klasičnog divljeg zapada i sudbinu njegovih junaka u srazu sa nadolazećom tehnologijom.
Priča je to trojici tipičnih junaka Divljeg zapada: osvetniku (Bronson), romantičnom razbojniku (Robards) i hladnokrvnom ubojici (Fonda) i sudbini jedne žene kroz čiju radnju, donekle, promatramo radnju. Radnja je opet kompleksna i ima više priča koje se isprepliću.
Režija je... hmm, fali mi riječi. Pa reći ću jednostavno: Odlična, vrhunska, nadnaravno talentirana i slikovita. Leone nas drži budnima cijelo vrijeme i ne da nam da odmaknemo pažnju od radnje. Galzbu je napisao Ennio Morricone koji je, opet, na visini zadatka.
Film nam govori kako je Divlji zapad nestao i da ga se trebamo prisjećati kroz sretne slike koje o njemu imamo. O tome dovoljno govori izjava Cheyennea:"...odlazi, nemoj me gledati kako umirem." Time on govori u ime Divljeg zapada. Leone kao da vidi da se više nikad neće snimiti takvi filmovi (tu su možda još samo od kasnijih samo Nepomirljivi i Ples s vukovima). To najbolje osjetimo u zadnjoj sceni kada vidimo kako dolazi željeznica i nosi napredak i propast, čujemo najtužniju melodiju ikad skladanu i naprosto se prisjećamo filma kao albuma sa slikama o našim sretnim trenucima uz vestern filmove. Šmrc!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

-ante 09.10.2004 Ocjena recenzije : 5.0

odlično

nisam baš pobornik žanra vestern (kako to uvijek svagdje napomenem kad pričam o vesternima). poštujem nekoliko njih, kao unforgiven, obračun kod ok korala, čak i war vagon.
ovaj film što se tiče priče nije donio ništa novo. imamo klasičan zaplet, strogo uvjetovanu radnju i predvidljiv završetak.
i to nema nikakve veze s filmom.
ovaj film čine nevjerojatni kadrovi, spore i poluspore scene, nevjerojatan rad kamere i naravno fenomenalna režija.
glumci kao da su dovedeni sa divljega zapada.
svaka je scena napravljena umjetnički, na način na koji je malo koji broj filmova napravljen, a detalji su dovedeni do savršenstva. dinamika i sama raznovrsnost radnje, kao i klišejski, ali zato ne nezanimljivi likovi, kao da su precrtani iz neke skice sa kraja 19. stoljeća.
film ima i svojih nedostataka. prvi od njih je veoma velika predvidljivost radnje, ali kao što sam već rekao, ona ne djeluje previše na doživljaj gledanja, jer imam osjećaj da je to baš leone želio psotići.
drugi podbačaj je, nemojte me sada razapeti, glazba.
na trenutke je lucidna, inspirirajuća i genijalna, ali je isto tako na trenutke veoma iritantna i frustrirajuća.
zvuk harmonike je zanimljiv jedno prvih sat vremena, ali veoma brzo dosadi.
sve u svemu vrhunski film. jedan od onih u kojima gluma ne igra presudnu luogu.
veličanstven vizualni doživljaj.
8/10, odnosno -5/5

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

joeOK 08.06.2004 Ocjena recenzije : 2.67

ŽELIM BIT KAUBOJ

OVAJ FILM SAM PRVI PUT GLEDAO KAO DJEČARAC I NARAVNO OSTAO FASCINIRAN,A ZATIM NEDAVNO PONOVO I SAMO MOGU REĆI I DALJE SAM OPČINJEN.FILM JE ZAKON,ŽANR ŠPAGETI VESTERNA JE PUNO REALISTIČNIJI I BOLJI OD SVEGA OSTALOG.NEK SE COSTNER SAKRIJE.
MA PRIZNAJTE SVI SMO KAO MALI ŽELJELI BITI KAUBOJI.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

saririk 03.06.2004 Ocjena recenzije : 4.0

Pravi epski vestern

Remek djelo koje Kevin Costner i drugi jadnici danas nikada nece dostici. Meni osobno jedan od najboljih vesterna ikad, a i jedan od najdrazih filmova. Zvjezdana glumacka postava, film vrlo lirskog, polaganog tempa, pravi klasik. Ugodjaju doprinosi i fantasticna glazba Ennia Morriconea koja se moze uvrstiti u modernu klasiku. Svakako preporucam u kucnoj kolekciji, to je film koji se s gustom gleda nebrojeno puta!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

subosak 28.05.2004 Ocjena recenzije : 1.67

osrednje

Film je OK, za vestern. Pomalo je već istrošena tema, ali valjda se nema više ništa novog reći u takvim filmovima. Oni koji vole vesterne vjerojatno će bolje uživati nego ja.
subosak

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Luky 28.05.2004 Ocjena recenzije : 2.5

harmonica: two too many

najajca recenica (po meni) ikad izgovorena u filmu prije pucacine. bivsi lucki radnik je zakon, s njim nema zajebancije - cak je toliko cool da vrhunskom komadu na kraju da torbicu te natukne da ce se jednom vratiti.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

songoku 25.05.2004 Ocjena recenzije : 2.67

Legendarno

Leone mi spada među autore tipa Kubrick, iz jednostavnog razloga - jer sve njegove filmove treba pogledati! Henry Fonda je jako dobar, glazba Enia Morriconea upotpunjuje doživljaj a akcija je tako old scool da je jednostavno gušt gledati. Izvrsno!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

dracula 25.04.2004 Ocjena recenzije : 3.5

Ovim je vesternom leone pokazao da taj žanr nije nimalo istrošen i, štoviše, dao mu drugačij štih od dotadašnjih superkomercijalnih vesterna. Jedan od najvećih aduta ovog filma je njegova glezba, melodije skladane posebno za svakog od tri glavna lika ponavljat ćete u sebi mjesecima poslije gledanja. Osim glazbom, film će vas zaokupiti i posebnim načinom snimanja scena, dugotrajnim krupnim planovima koji pojaćavaju napetost.
Ako još niste, morate pogledati ovaj klasik.
Ocjena:5, a što drugo?!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

danny 04.03.2004 Ocjena recenzije : 4.0

leone

jedan od mojih najdrazih vesterna, prvenstveno jer nije "uljepsavan" poput onih hollywoodskih...glazba je odlična, fonda jos bolji...jednom rjecju kultno!!!svaki filmofil koji drzi do sebemora ovaj film pogledati minimalno 2 puta.......

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: