Obred - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Obred

Obred

The Rite (2011.)

Warner Bros./Continental Film

114' horor, triler

Režija:           Mikael Håfström

Uloge: Anthony Hopkins, Colin O'Donoghue, Alice Braga, Ciarán Hinds, Rutger Hauer

Scenario:        Michael Petroni, Matt Baglio

Producent/i:   Beau Flynn, Tripp Vinson

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Obred

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.68
22
0.00

Jezoviti triler o skeptičnom sjemeništarcu koji upoznaje nekonvencionalnog svećenika (Anthony Hopkins) koji ga uvodi u svijet egzorcizma.

Inspiriran istinitim događajima, film prati sjemeništarca Michaela Kovaka (Colin O’Donoghue) koji odlazi u Vatikan proučavati egzorcizam. Kovak sumnja u kontroverzni postupak, pa čak i u vlastitu vjeru. Oboružan skepticizmom, Michael navodi svoje nadređene da umjesto da, pri liječenju obuzetih, ne proučavaju demone već psihijatriju.

Tek pri asistiranju neortodoksnom ocu Lucasu (Anthony Hopkins), legendarnom svećeniku koji je izveo tisuće egzorcizama, Michaelov oklop počinje pucati. Uvučen u težak slučaj koji nadilazi čak i vještine oca Lucasa, on počinje uviđati fenomen kojega znanost ne može ni objasniti ni kontrolirati...i zlo toliko nasilno i zastrašujuće da ga natjera da preispita sve u što vjeruje...


'Obred', trailer.

Režiser filma 'Obred' je Mikael Håfström ('1408'), a u filmu glume legendarni Anthony Hopkins, debitant na filmu Colin O’Donoghue, Alice Braga, Ciarán Hinds, Rutger Hauer, te srpska glumica Marija Karan. Ideja za film je nastala kada se Matt Baglio, reporter koji živi u Rimu, zapanjio čuvši 2007. najavu Vatikana o inicijativi povratka svećenstva egzorcizmu. Na desetak stranica je sastavio prijedlog za pisanje knjige koji je odmah zainteresirao producente. Producent Beau Flynn objašnjava: 'Matt je čuo za otvaranje škole za egzorciste u Vatikanu, a ubrzo i upoznao američkog svećenika koji ju je pohađao. I tako je, umjesto članka, Matt odlučio napisati knjigu.'

Rezultat je 'The Rite: The Making of a Modern Exorcist', kronika događaja koja je poslužila kao inspiracija za film. Baglio tvrdi: 'Malo je ljudi uistinu upoznato s egzorcizmom. I sam sam želio proniknuti u njegove tajne, ali i razotkriti ih drugima. Upoznao sam američkog svećenika, zvao se Gary Thomas, koji je došao u rimsko sjemenište Regina Apostolorum Seminary da bi postao egzorcist, i upravo je on najviše utjecao na glavni lik u scenariju koji se zove Michael Kovak.' Otac Gary, koji danas radi kao egzorcist u sjevernoj Kaliforniji, angažiran je kao konzultant na filmu.

Kritičari su pohvalili glumce na čelu s Anthonyjem Hopkinsom, te jezovitu atmosferu i upečatljivu fotografiju, no većina zaključuje da je riječ o pretencioznoj, religioznoj verziji 'Egzorcista'.

s.p.