Poštena igra  - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Poštena igra

Poštena igra

Fair Game (2010.)

River Road Entertainment/Blitz

108' triler, biografski, špijunski

Režija:           Doug Liman

Uloge: Naomi Watts, Sean Penn, Sonya Davison, Anand Tiwari.

Scenario:        Jez Butterworth

Producent/i:   Doug Liman, Janet Zucker, Jez Butterworth, Akiva Goldsman

Zemlja:          SAD, Ujedinjeni Arapski Emirati

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Poštena igra

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.44
16
0.00

Dalija N 02.11.2012 Ocjena recenzije : 4.0

Dobar.

Odlični glumci, solidan scenarij, istinita priča, pokvarena Amerika (ko da smo mi bolji!), sve je tu. Sastojci su uspješno izmiješani i dobiven je vrlo dobar špijunsko-politički film. Čak i za mene koja već lagano dobivam probavne probleme kad čujem za filmove o američkoj politici, a ima ih onak, hiperproizvodnja..., ali eto, volim Naomi, i Penna, pa sam pogledala. Ugodno iznenađenje.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

dbrkic82 23.02.2012 Ocjena recenzije : 4.0

Vrlo dobro !

Zanimljiv i napet film prema istinitom događa.
Vrlo su vujerljivi Naomi Watts i Sean Penn a pogotovo on. Obavezno pogledati jer u ovom filmu je lijepo prikazano koliko čovjek vrijedi u SAD-u, ništa, koriste te dok im valjaš a potom zbogom.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

jack bauer 27.06.2011 Ocjena recenzije : 4.0

Jako dobro

Meni osobno jako dobar film pošto obožavam takve teme. Mogu reći da sam stvarno uživao gledajući ga. Penn i Watts također dobri.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

freelancer 15.06.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Zanimljiv...

...film pogotovo stoga što se radi o istinitom događaju.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

markoboban 25.05.2011 Ocjena recenzije : 4.83

Iskorišćena, pa odbačena

Valerie Plame (Naomi Watts) je supruga američkog diplomate Joe Wilsona (Sean Penn) sa kojim ima dvoje dece.Skladan brak ne narušava ni njen specifičan posao – ona je CIA operativac koji uspešno izvršava zadatke širom sveta za račun 'uncle Sama'.Kada se povede istraga o eventualnom nuklearnom naoružavanju Iračana, u kojoj će oboje supružnika biti uključeni, pokrenuće se lavina događaja.Rezultati istrage su 'frizirani' u skladu s potrebama tadašnje aktuelne američke spoljne politike oličene u administraciji predsednika Busha.Bračni par ostaje prepušten sam sebi u borbi s moćnicima iz Bele Kuće.No kako USA slovi za zemlju demokratije, putem medija oni će uspeti da saopšte svoju verziju, koja je uzgred budi rečeno istinita, ali u datim okolnostima neprihvatljiva. Inspirisana istinitim događajima, (zato imamo i niz dokumentarnih kadrova), radnja sadrži sve ono što je potrebno jednom političkom trileru, koji na momente zadire i u neke šire okvire, razmatrajući pitanja iz bračnog života (poverenje, podrška bračnom drugu, instinktivna borba za očuvanjem takve zajednice).Doug Liman koji je stekao 'ime' sa upečatljivim 'The Bourne Identity', ovde se suzdržava od neke akcije (koje ima na kašičicu, recimo kada je izvršen napad na Irak), ali zato pažnju poklanja onome što prethodi angažovanju i pokretanju moćne vojne mašinerije, efektno režirajući kadrove iz kojih jasno sagledavamo kako jedan ogromni vojno-politički sistem funkcioniše.Zasluge idu i na račun scenarista, Jeza i John-Henry Butterwortha, koji su polazeći od knjige 'The Politics of Truth: Inside the Lies that Led to War and Betrayed My Wife's CIA Identity: A Diplomat's Memoir' autora Josepha Wilsona i knjige njegove supruge Valerie pod nazivom 'Fair Game: My Life as a Spy, My Betrayal by the White House', adaptirali ovu istinitu priču u dopadljiv filmski scenario.Naravno pošteno je istaći i odlične uloge renomiranih glumaca kao dvoje supružnika, mada su i sporedne uloge fino prezentirane, kao npr. Scooter Libby lik koji tumači David Andrews, a koji tačno zna šta su prioriteti i do koje cene se može ići.Film koji me je prijatno iznenadio, naročito što stvari posmatra iz drugačijeg ugla, gde siroti Iračani nisu loši momci, nego su to neki drugi...a koji sebe nazivaju nepokolebivim borcima za ljudska prava, demokratiju itd.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

filmfan 11.04.2011 Ocjena recenzije : 4.0

solidno +

dugo sam film imao u kompu,,i ništa me nije privlačilo da ga pogledam,ali došo je red i na njega i mogu rec da je film čist OK,,vrijedi pogledat da se nauce neke stvari,kako ti u svakom trenutku netko može zabiti nož u leđa samo zbog svoje koristi...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

nika44 21.01.2011 Ocjena recenzije : 4.0

solidno

Solidno ispričana istinita priča. Dobra zabava.
filmu dajem tri+.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: