Fanfan la Tulipe - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Fanfan la Tulipe

Fanfan la Tulipe

Fanfan la Tulipe (2003.)
95' avantura, komedija

Režija:           Gérard Krawczyk

Uloge: Vincent Perez, Penelope Cruz, Didier Bourdon, Hél?ne De Fougerolles, Michel Muller

Scenario:        Jean Cosmos, Luc Besson

Linkovi: službeni site
trailer

Fanfan la Tulipe

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.25
4
0.00

Tulipe je otvorio filmski festival u Cannesu 2003., komični je, epski povijesni spektakl iz doba Louisa XV.s Vincentom Perezom i Penelope Cruz u glavnim ulogama.

U ovom šarenom remakeu francuskog klasika iz 1951. (s Gerard Phillippeom i Ginom Lollobrigidom), Fanfan la Tulipe (Perez) pustolov je i ljubavnik kojeg Adeline La Franchise (Cruz) prijevarom nagovori da postane član vojske kralja Louisa XV. kako bi se jednog dana mogao oženiti jednom od kraljevih kćeri.

Film je zapravo komična satira začinjena dozom romantike za koju su se pobrinuli Cruzova i Perez. Glavni lik je personifikacija francuskog romantičnog heroja, kronični šaljivđija, slobodan duh koji bježi od dogovorena braka.

Sam lik nastao je iz priče o francuskom vojniku koji je pobjedio britance 1745. godine. Kasnije se spominje u mnogim pjesmama i pričama koje slave njegovu snalažljivost i šarm te ismijavaju njegove nadređene.

Da pobliže objasnimo komičnu stranu filma, recimo samo da je djelo na tragu komedija Mela Brooksa - svećenik je, naravno, pijanica, kralj je priglup, narednik kukavica, a svaki oficir egoistična budala. 15 milijuna dolara produkcije dobro je iskorišteno u prikazivanju nekoliko francuskih dvoraca i predivnih kostima.

Najbolji momenti filma kaotične su scene bitaka gdje vojske napadaju jedna drugu ne znajući točno zašto to rade. I tu se krije temelj ideja filma da je rat tog doba bio sport za plemiće.

'Fanfan la tulipe' producenti najavljuju kao film o francuskoj povijesti, živahnu pustolovnu komediju punu šarma i smijeha, ali se kritičri baš i nisu složili. Kako su Hrvati prihvatili francuski humor pokazat će komentari naših korisnika.