Petar Pan - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Petar Pan

Petar Pan

Peter Pan (2003.)

Universal Pictures / Blitz film i video

105' avantura, obiteljski, fantastika

Režija:           P. J. Hogan

Uloge: Jeremy Sumpter, Jason Isaacs, Lynn Redgrave, Ludivine Sagnier, Olivia Williams

Scenario:        Michael Goldenberg, P.J. Hogan po priči J.M. Barriea

Producent/i:   Lucy Fisher, Patrick McCormick, Amy Pascal, Douglas Wick

Linkovi: službeni site
imdb

Petar Pan

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.45
11
0.00

Petar Pan, Zvončica i Kuka vratili su se sa stilom. Bajkovita priča koja se obraća djetetu u svima nama porukom da je 'odraslost' precjenjena. Baš kao i pretjerana realističnost.

U starom edvardijanskom Londonu, Wendy Darling oduševljava svoju braću pričama za laku noć o raznim mačevalačkim avanturama i neustrašivom kapetanu Kuki. No djeca uskoro postaju heroji još veće priče.

Jedne večeri Peter Pan, kao što svi to vjerojatno znamo, dječak koji ne želi odrasti, uleti u njihovu sobu i odvede ih preko mjesečinom obasjanih londonskih krovova, kroz mnoge galaksije do bujnih prašuma Nedođije. Wendi i braća pridružuju se Izgubljenim dječacima u njihovu bezbrižnom i veselom životu kojeg kvari jedino zloglasni kapetan Kuka i njegovi krvožedni gusari.

Teško se, zapravo, oteti dojmu da je raditi film o svima poznatoj, milijun puta ekraniziranoj i recikliranoj priči nepotrebno. Pogotovo nakon što je se dohvatio Disney. Što to ovaj film nudi da je drugačije od dosadašnjih prikaza djela? Šarenilo, vizualno bogatstvo, dobru dječju glumu i odmak od pretjerane sentimentalnosti. No dočarava li vjerno magiju koju ste i samo zamislili čitajući knjigu, morate prosuditi sami.

Ipak, 'kažu' da je ova ekranizacija vjerojatno najzabavnija i najsmislenija verzija koju smo dosad vidjeli. Pametnim scenarijem koji kombinira čas sofisticiran, čas blesast humor (obratite pažnju na gusara Smeeja) s dramom i akcijom, Hogan uspjeva tamo gdje Spielberg s 'Kukom' nije – napraviti film koji inteligentno govori o odrastanju, maštanju, problemima i sukobima.

Ali nećemo se previše zanijeti. Ipak je to film za djecu... uz malo ismijavanje britanske uštogljenosti i kritike zapadnjačkih ideja o samostalnosti, napretku i zrelosti. Koja kombinacija, zabavno djelce, čini se.

Film je sinhroniziran na hrvatski jezik, a ponovo su se za mirofonima u studiju našli poznati hrvatski glumci. Redom: Petar Pan - Andrej Skljarov; Wendy Darling - Maja Rožman; G. Darling/Kuka - Filip Šovagović; Gđa. Darling - Suzana Nikolić; Teta Millicent - Lela Margetić; John Darling - Marko Niketić i ostali iz mnogobrojnog glumačkog zbora.