The Show Must Go On - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      The Show Must Go On

The Show Must Go On

The Show Must Go On (2010.)

Imitator d.o.o.

80' drama, ZF, triler

Režija:           Nevio Marasović

Uloge: Sven Medvešek, Nataša Dorčić, Filip Juričić, Amar Bukvić, Franka Klarić, Mirna Medaković, Iva Mihalić

Scenario:        Nevio Marasović

Producent/i:   Saša Bijelić, Nevio Marasović

Zemlja:          Hrvatska

Linkovi:

službena stranica, imdb

The Show Must Go On

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.71
14
0.00

Nagrađivana hrvatska SF drama o reality showu, svjetskom ratu koji iznenada izbija i producentu koji to pokušava sakriti od natjecatelja.

Zagreb, desetak godina u budućnosti. Filip Dogan (Sven Medvešek) uspješni je i ambiciozni producent reality showa 'Housed' koji traje 180 dana tijekom kojih šest ljubavnih parova boravi u posebnoj, za tu priliku sagrađenoj kući. Tijekom trajanja showa započne globalni rat koji brzo pretvori cijelu Europu u bojno polje.

Filip Dogan usmjerava sve svoje napore kako bi sačuvao natjecatelje od istine o vanjskome svijetu, u početku zbog čiste ambicije prema ostvarenju većih rezultata gledanosti, a kasnije i zbog emocionalne vezanosti za svoju obitelj...


'The Show Must Go On', trailer.

Film je prošle godine otvorio 57. festival igranog filma u Puli, a riječ je o prvom dugometražnom igranom filmu mladog redatelja Nevija Marasovića. Na Puli film je nagrađen Zlatnom arenom za najbolji scenarij i Zlatnom arenom za specijalne efekte, nagradom kritike Oktavijan za najbolji film i nagradom Breza za najboljeg debitanta.

'The Show Must Go On' je u potpunosti snimljen i prikazuje se u digitalnoj tehnologiji, a o naporu ekipe koja je film vrijedan gotovo milijun eura snimila za 200.000 kuna, govori i podatak da od 450 kadrova, njih čak 300 obiluje specijalnim efektima. Nevio Marasović, tvorac popularne serije 'Instruktor', dosad je snimio preko 40 reklamnih spotova, a scenarij za ovaj film počeo je pisati prije više od četiri godine kao kratku studentsku vježbu na Akademiji Dramske Umjetnosti.

Ideja za film rodila se za vrijeme trajanja druge sezone hrvatskog 'Big Brother' showa tijekom koje je nastala svjetska panika oko ptičje gripe te su cijeli djelovi Hrvatske bila pod karantenama. Tijekom snimanja od 45 dana u ljeto 2008., film je anticipirao predmete i događaje koji su danas dio naše stvarnosti poput iPada, premijerke na čelu Hrvatske ili ulaska Hrvatske u NATO savez.

'The Show Must Go On' po riječima samog autora korespondira s pripadnicima Generacije Y koja je odrasla uz medije, Internet i socijalne mreže pa se s pravom očekuje i svojevrsni povratak mlađe publike u domaća kina. Realnosti zapleta doprinosi i to što razvedeni par glume bivši supružnici Sven Medvešek i Nataša Dorčić, a glazbu u filmu potpisuju bendovi kao što su TBF i Lollobrigida.

Osim nagrade na Puli, kritičari su pohvalili 'specijalne efekte kakve nismo imali prilike vidjeti u hrvatskim filmovima', a dio zamjerki otišao je na neke dramaturške nezgrapnosti i dio glumačke ekipe. Ipak, film je proglašen 'uglavnom uspjelim spojem SF-a...holivudskog niskoproračunskog tipa nalik na, primjerice, rane filmove Johna Carpentera, i dinamike brzog montažnog ritma novijih (američkih) televizijskih serija te inteligentnih poigravanja s bliskim nam aktualijama'.

Kritičarka iz susjedstva zaključuje da je ovo 'kompleksno filmsko djelo, nimalo lako za realizaciju', u kojem je 'mladi redatelj pokazao zavidno poznavanje scenarističkih i redateljskih zakonitosti, izvanredan osjećaj za ritam i mudru, a vrhunski profesionalnu upotrebu kompjuterskih efekata (scene nadletanja eskadrile helikoptera nad napadnutim gradom su na nivou mnogih američkih hitova)', te hvali 'decentan pristup temi iza koje se, zapravo, krije i duboka političko-psihološko-sociološka studija medijskih konzumenata u suvremenom društvu.'