Sve o jednoj djevojci - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sve o jednoj djevojci

Sve o jednoj djevojci

An Education (2009.)

BBC Films/Blitz

95' drama, romansa

Režija:           Lone Scherfig

Uloge: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina, Cara Seymour, Olivia Williams

Scenario:        Nick Hornby

Producent/i:   David M. Thompson, James D. Stern, Douglas E. Hansen

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi: Imdb
službene stranice

Sve o jednoj djevojci

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.93
43
0.00

Tinejdžerka sazrijeva u Londonu ranih 1960-ih i bira između učenja za Oxford i avanture sa starijim, karizmatičnim muškarcem.

Godina je 1961., a privlačna, bistra, 16-godišnja školarka Jenny nalazi se na pragu ženstvenosti i jedva čeka kad će odrasti. U međuvremenu, ona je marljiva učenica, odlična je u svim predmetima osim u latinskom jeziku, a njezin je otac uvjeren da će dobiti mjesto na Sveučilištu u Oxfordu, kamo ona sanjari da će otići. Jednog kišnog dana njezin život u predgrađu uzburka dolazak neprikladnog udvarača Davida, čovjeka u tridesetima. Urban i duhovit, David odmah zauzima mjesto Jennynog mutavog obožavatelja Grahama. Na njezino iskreno čuđenje, on čak uspije očarati njezine konzervativne roditelje  te s velikom lakoćom pobija sve njihove instinktivne prigovore na starijeg, židovskog udvarača.

David ubrzo upoznaje Jenny s blistavim novim svijetom klasičnih koncerata i kasnih večera sa svojim privlačnim prijateljem i poslovnim partnerom Dannyjem i   Dannyjevom djevojkom - prekrasnom, no praznoglavom Helen. Jennynu tradicionalnu naobrazbu David zamjenjuje vlastitom verzijom, sa svojim Bristol roadsterom dolazi po nju u školu i vodi je na aukcije umjetnina i u zadimljene klubove. Pod izlikom da će je upoznati sa slavnim C.S. Lewisom, David dogovara da će Jenny, Dannyja i Helen povesti za vikend na izlet u Oxford. Kasnije, koristeći se domišljatom mješavinom laskanja i laži, uspijeva nagovoriti njezine roditelje da mu dozvole da njihovu jedinu kćer za njezin 17. rođendan odvede u Pariz. Roditelji ni ne znaju da je Jenny odabrala datum i mjesto gdje će izgubiti svoje djevičanstvo...


'Sve o jednoj djevojci', trailer.

'Sve o jednoj djevojci' dobio je odlične kritike i pohvale za duhoviti scenarij Nicka Hornbyja. Priča se temelji na memoarima britanske novinarke Lynn Barber koja je u 16. godini imala aferu s duplo starijim muškarcem. Osobite pohvale dobila je Carey Mulligan u ulozi djevojke koja brzo odrasta, a pohvaljen je i Peter Sarsgaard u ulozi zavodnika koji vreba mladu Jenny. Ebert je nazvao film 'romantičnim i predivno zabavnim', a Shawn Levy ga ocjenjuje 'mirnim, preciznim, klasičnim i gotovo savršenim filmom'.

s.p.